Suma totală datorată a ajuns la 1,03 trilioane de dolari

Datoria totală a cardurilor de credit a crescut cu 45 de miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie, o creștere de peste 4%. Astfel, suma totală datorată a ajuns la 1,03 trilioane de dolari, cea mai mare valoare din datele Fed, din 2003. Datoria totală a gospodăriilor a crescut cu aproximativ 16 miliarde de dolari, până la 17,06 trilioane de dolari, înregistrând, de asemenea, un nou record.

”Bugetele gospodăriilor au beneficiat în ultimii trei ani de economii în exces și de renunțări la crearea unor datorii, mai ales în anii pandemiei, dar rămășițele acestor beneficii se apropie de sfârșit”, a declarat Elizabeth Renter, analist de date la site-ul de finanțe personale NerdWallet.

„Datoriile cu cardurile de credit continuă să înregistreze o tendință ascendentă, un semn din ce în ce mai mare care indică faptul că americanii resimt prețurile ridicate”, susține ea.

Creditele ipotecare nou create au crescut la 393 de miliarde de dolari

Creditele ipotecare nou create au crescut la 393 de miliarde de dolari, deși datoria ipotecară totală a scăzut la puțin peste 12 trilioane de dolari. Împrumuturile auto au crescut cu 20 de miliarde de dolari, până la 1,58 trilioane de dolari, iar împrumuturile pentru studenți au scăzut la 1,57 trilioane de dolari înainte de ridicarea moratoriului asupra plăților.

Soldurile cardurilor de credit au înregistrat o creștere rapidă

Pe măsură ce utilizarea cardurilor a crescut, a crescut și rata datoriilor neplătite. Măsura Fed privind cardul de credit cu 30 sau mai multe zile întârziere a urcat la 7,2% în al doilea trimestru, în creștere de la 6,5% în T1 și cel mai mare procent din primul trimestru al anului 2012, deși aproape de normalul pe termen lung, au spus oficialii băncii centrale. Rata totală a datoriilor neplătite a crescut la 3,18% de la 3%.

„Soldurile cardurilor de credit au înregistrat o creștere rapidă în al doilea trimestru”, a declarat Joelle Scally, director economic regional în cadrul Diviziei de cercetare din cadrul Fed din New York. „Și, în timp ce ratele datoriilor neplătite au crescut, par să se fi normalizat la nivelurile pre-pandemie”, a subliniat Scally.

Cererea pentru emiterea de carduri a scăzut

Cercetătorii Fed spun că această creștere a soldurilor reflectă atât presiunile inflaționiste, cât și nivelurile mai ridicate ale consumului. În ceea ce privește problema inflației, venitul gospodăriilor ajustat pentru inflație și impozite este cu aproximativ 9,1% mai mic decât în aprilie 2020, punând o presiune suplimentară asupra consumatorilor, potrivit Nikko Securities.

„Aceasta este o problemă, deoarece sustenabilitatea datoriilor cauzate de pandemie a fost parțial bazată pe creșterea constantă a veniturilor oamenilor”, a declarat Troy Ludtka, economist senior la SMBC Nikko. „Acum, rata la care împrumutații întârzie plata datoriilor a revenit la nivelurile de dinainte de pandemia Covid. Aceasta ar putea fi cea mai nouă provocare cu care se confruntă băncile comerciale”, spune el.

Banca centrală a mai spus că cererea pentru emiterea de carduri a scăzut, ceea ce a venit împreună cu băncile care spun că standardele de credit sunt înăsprite, potrivit CNBC.

Colapsul Silicon Valley Bank şi Signature Bank a declanşat o criză de încredere în sectorul bancar

Colapsul Silicon Valley Bank şi Signature Bank la începutul acestui an a declanşat o criză de încredere în sectorul bancar american, astfel că au avut loc retrageri masive de depozite din mai multe bănci regionale, în pofida faptului că autorităţile au lansat măsuri de urgenţă pentru consolidarea încrederii în sistemul bancar.