Pe 14 februarie, în România a avut loc un cutremur cu o magnitudine estimată la 5,7 pe scara Richter. Mircea Radulian, directorul științific al INFP, a spus cum s-au produs cutremurele din ultimele două zile din județul Gorj.

Explicațiile seismologilor privind cutremurul din Gorj

”Este o zonă seismică cunoscută de noi, de seismologi. Are o activitate generală slabă și moderată de-a lungul timpului.

Ceea ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activități în zonă, este practic cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrările.

Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriză, deoarece calculele noastre indicau pentru această zonă o magnitudine maximă de 5,5. Deci practic s-a depășit această magnitudine și în același timp a fost și un șoc dublu, pentru că au fost două cutremure cu magnitudini mari, peste cinci.

S-a mai întâmplat o singură dată în istorie, cu vreo 80 de ani în urmă, în 1943, când în zonă a fost înregistrat un cutremur de 5,2. Este clar că a fost o intensificare pronunțată a activității și bineînțeles că această va schimba puțin harta de hazard seismic pentru această zonă. Pentru viitor vom avea în vedere cutremure mai mari decât cele pe care le știam noi. Cred că o magnitudine de până în 6 se va estima.

Aceste cutremure apar pe un fond pe care este foarte greu să îl previi. Se poate întâmpla, la un moment dat, să ai un cutremur mai mare într-o zonă, nu vorbesc acum de România, în care chiar nu sunt prevăzute”, a explicat Mircea Radulian la Antena 3.

Regiunea Oltenia va deveni o zonă seismică periculoasă

De asemenea, potrivit seismologului, până săptămâna aceasta, în județul Gorj s-a mai produs un singur cutremur cu magnitudinea peste 5, în anul 1943.

Mai mult, Mircea Radulian a mai spus că de acum înainte această zonă seismică va fi reclasificată într-o zonă mai periculoasă.

„A fost o activitate seismică puternică în această zonă, cea mai puternică înregistrată în 200 de ani, de când avem noi înregistrări, şi din acest punct de vedere a fost o surpriză pentru că nu ne-am fi aşteptat să avem două cutremure peste 5 în decurs de o zi şi ceva, faţă de o perioadă de 200 de ani când a fost un singur cutremur peste 5, în anul 1943, acum 80 de ani.

Este, cu siguranţă, cea mai mare activitate înregistrată până în prezent în această zonă.

Pe de altă parte, e clar că această zonă va intra cumva în alt regim de analiză a hazardului, deci ea intra într-o anumită categorie de zone seismice, dar acum, cu siguranţă, va fi clasificată într-o zonă mai periculoasă”, a mai spus cercetătorul.