Directorul INFP a precizat că seismul de ieri de 5.7 a fost urmat de 94 de replici până în prezent. Intensitatea seismului de ieri din Gorj a fost de 6-7 grade şi au fost localităţi unde intensitatea a depăşit chiar 7, a mai precizat şeful INFP.

„Seismul s-a simţit pe o arie mare, până în Serbia, Ungaria, Cluj, zona de nord a României”, a completat Constantin Ionescu.

Specialiştii spun că nu exclud, în perioada următoare, o replică de 4 grade a acestui cutremur. În plus, ei anunţă că o aparatură specială pentru monitorizarea cutremurelor va fi trimisă către Inspectoratul de situaţii de urgenţă din Gorj, pentru a fi montată în zonele seismice.

Specialiştii de la INFP au mai spus miercuri, în conferinţa de presă, că nu există nicio metodă de a face predicţii în ce priveşte cutremurele nicăieri in lume, nu numai în România.

România se află pe mai multe falii seismice, iar experții au subliniat potenţialul seismic ridicat al ţării.

Directorul INFP: Au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade

De altfel, directorul INFP, a afirmat că seismul s-a simțit pe o arie mare, până în Serbia și Ungaria, iar în zona epicentrală au fost localități în care intensitatea a depășit 7 grade.

Intensitatea epicentrală a fost 6 spre 7 grade, au fost localități în zona epicentrală unde intensitatea a depășit 7 grade. Este o zonă seismică cunoscută, cu activitate slabă până acum. Ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din zonă.

A fost o surpriză. Calculele noastre indicau magnitudine maximă de 5,5 în acea zonă. Au fost două cutremure cu magnitudine peste 5. E clar că a fost intensificare pronunțată a activității seismice, va schimba harta de hazard seismic pentru acea zonă, în viitor vom avea cutremure mai mari acolo.

E un eveniment mai puternic decât ne așteptam. E greu să prevezi ce se va întâmpla peste 100 de ani. Astfel de cutremure care apar mai rar apar pe un fond pe care e foarte greu să îl previi. Toate datele pe care le furnizăm au o marjă de eroare, de aceea realitatea intră în marja de eroare. Spui că va fi un cutremur de 6,2 dar poate fi 6,1 sau 6,3″, a declarat directorul INFP.

22 de localităţi din 5 judeţe au fost afectate de cutremurul de marţi

De altfel, conform unei informări venite de la DSU, 22 de localităţi din 5 judeţe au fost afectate de cutremurul de marţi. Mai exact, efectele cutremurului de marţi au fost înregistrate în 22 localităţi din cinci judeţe – Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi şi Vâlcea, fiind înregistrate apeluri la 112 prin care au fost semnalate probleme medicale, fisuri ale imobilelor şi elemente de construcţie desprinse.

„Cea mai mare parte a problemelor medicale semnalate au vizat atacuri de panică în rândul a nouă persoane, patru persoane din judeţul Gorj au prezentat traumatisme provocate de diverse elemente de construcţie, fiind transportate la spital, iar o persoană a rămas blocată în lift, într-un bloc din municipiul Târgu Jiu şi a fost extrasă de echipajele de intervenţie”, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

Ca urmare a căderilor de obiecte de pe clădiri, au fost avariate şase autoturisme în Târgu Jiu. Pe Defileul Jiului au căzut stânci care au fost îndepărtate de reprezentanţii Drumurilor Naţionale.

„În judeţul Gorj, în municipiul Târgu Jiu au fost semnalate avarii reprezentate de fisuri în pereţi, desprinderi ale unor elemente de construcţie la 48 imobile, din care 20 case de locuit, 15 blocuri, două biserici, un spaţiu comercial, trei obiective economice, şapte sedii de instituţii prezintă fisuri, crăpături, tencuială căzută şi elemente de construcţie căzute sau în pericol să cadă”, arată sursa citată.

Zonele afectate de undele seismice

De asemenea, au mai fost semnalate avarii uşoare la mai multe coşuri de fum de la unele blocuri de locuit din zona Debarcader din Târgu Jiu. Efecte au fost înregistrate în alte zece localităţi din judeţ, respectiv Bumbeşti-Jiu, Rovinari, Tismana, Arcani, Băleşti, Godineşti, Bâlteni, Stejari, Leleşti, Albeni care au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, la acoperişuri, la coşuri de fum etc.

O altă zonă afectată de undele seismice a fost judeţul Hunedoara unde au fost identificate, de asemenea, efecte în şapte localităţi, ce au constat în fisuri la diferite corpuri de clădire, scări de bloc sau balcoane.

„Până la acest moment, nu au fost identificate situaţii care să pună în pericol viaţa cetăţenilor, în zonele unde seismul a fost resimţit”, precizează DSU.

Cutremurul s-a produs la ora 15:16 (13.16 GMT) la o adâncime de 10 kilometri (șase mile) în județul Gorj din sud-vestul României, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) pe site-ul său. Luni, aceeași zonă a României a fost lovită de un cutremur de magnitudine ceva mai mică, fără a provoca pagube sau răniţi. Cutremurele nu au legătură cu seismul mortal care a lovit Turcia și Siria săptămâna trecută, a anunţat marți Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP) din România.