Cutremur în Taiwan de 4,6 grade pe scara Richter

Cutremur în Taiwan! Luni, 8 aprilie 2024, s-au zguduit clădirile din Taipei pentru scurt timp. Seismul ar putea fi o replică a cutremurului puternic (7,4 grade pe scara Richter) care a avut loc miercurea trecută în estul țării. În urma sa, 13 persoane și-au pierdut viața.

Actualul cutremur a avut o magnitudine de 4,6 grade pe scara Richter. S-a produs la o adâncime de 23 de km. Epicentrul său a fost localizat în apropiere de Hualien, oraşul unde s-a simţit cel mai puternic marele cutremur de săptămâna trecută, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite.

Vă amintim că, miercurea trecută, Taiwanul a fost lovit de un seism puternic. Seismul a provocat înclinarea unor clădiri publice la un unghi de 45 de grade. Pe un drum montan, unele persoane au murit din cauza pietrelor căzute de pe versanți. Alți oameni au fost implicați în accidente rutiere. Cele mai multe daune umane și pagube materiale au fost înregistrate în Hualien, locul apropiat de epicentrul seismului.

Cutremur în Japonia

La o zi distanță, Japonia a fost și ea zguduită de două cutremure. Primul cutremur a avut o magnitudine de 4,4 pe scara Richter. Al doilea seism a fost înregistrat în estul arhipelagului japonez, având o magnitudine de 6 grade pe scara Richter.

Nu a existat riscul unui tsunami. Epicentrul seismului de 6 grade pe scara Richter s-a aflat în apropierea apelor teritoriale japoneze, la circa 80 de kilometri distanță de Minamisōma, în regiunea Fukushima. Seismul a avut loc la 12:14. A fost precedat cu o oră de un cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter. Impactul seismului s-a simțit și în Tokyo.

Cutremur în Maug Islands

De altfel, vinerea trecută, Maug Islands din Insulele Marianei de Nord au fost afectate de un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter. Epicentrul cutremurului a fost localizat la adâncimea de 215 kilometri sub suprafața pământului și la o distanță de 434 de kilometri de Saipan, cea mai mare insulă din Insulele Mariane de Nord.

(Maug este o caracteristică distinctivă a Insulelor Mariane. Este compusă din trei insule mici separate – Higashi-shima (Insula de Est), Kita-shima (Insula de Nord) și Nishi-shima (Insula de Vest) – și o calderă scufundată. Cele trei insule exterioare au un diametru de 3,3 km, în timp ce caldera scufundată măsoară aproximativ 2,2 km în diametru. Suprafața totală a celor trei insule este de aproximativ 2,1 km2, având o altitudine maximă de 227 m.)