China se pregăteşte să atace Taiwan. Un lider Hamas spune că Beijingul a luat lecţii de la atacul asupra Israelului

Taiwan, în pericol? China ar pregăti un atac devastator asupra insulei pe care o consideră parte a teritoriului său.

Ar fi vorba despre un „atac asemănător” celui realizat de Hamas asupra Israelului pe data de 7 octombrie. A spus-o chiar Khaled Meshaal, unul dintre liderii grupării Hamas.

El a făcut aceste declaraţii într-un interviu acordat joi postului egiptean de televiziune Sada Elbalad Egypt. Cotidianul francez Le Figaro notează că nu a putut verifica traducerea declaraţiilor lui Khaled Meshaal.

Exilat în Qatar, Khaled Meshaal este un membru al Biroului Politic al Hamas de la înfiinţarea organizaţiei. El este considerat unul dintre fondatorii mişcării teroriste. A fost preşedintele Biroului Politic al Hamas în perioada 1996-2017.

China ar fi catalogat atacul de la 7 octombrie drept un exemplu ”orbitor”, a spus el la postul egiptean de televiziune.

El a vorbit şi despre modul în care văd ruşii toată operaţiunea desfăşurată de Hamas împotriva Israelului.

„Ruşii ne-au spus că operaţiunea noastră din 7 octombrie va fi predată în academiile militare. (…)

Ei au beneficiat de atacul nostru, pentru că el a deturnat atenţia Statelor Unite de la Răzbnoiul din Ucraina”, a afirmat Khaled Meshaal.

În ziua în care acesta acorda interviul pentru postul TV din Egipt, o delegaţie Hamas era primită la Moscova.

„Arabii dau o lecţie întregii lumi”, a adăugat Khaled Meshaal.

 

China vrea să reunească Taiwanul cu ţara-mamă, chiar dacă va fi nevoie de forţă

Reamintim că Guvernul chinez consideră Taiwanul, în care trăiesc 23 de milioane de oameni, drept o parte a teritoriului chinez. Fapt pentru care, Beijingul s-a angajat să-l reunească într-o bună zi cu China, cu forţa dacă este nevoie.

Beijingul şi-a intensificat în ultimii ani ameninţările militare şi presiunile politice şi economice asupra acestei insule autonome.

În aprilie, China a desfăşurat exerciţii militare simulând o încercuire a insulei, după o întâlnire între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor americane de atunci,  Kevin McCarthy, în California.

Cât despre atacul Hamas din 7 octombrie, aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise în Israel, majoritatea civili, în acea zi. Hamas a lansat mii de rachete din Fâşia Gaza, iar comandouri s-au infiltrat prin mai multe puncte şi au masacrat civili şi militari.

Israelul a ucis, în represalii, 8.005 palestinieni, inclusiv 3.324 de copii în Fâşia Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.