Comisia Europeană a susţinut că MOL a beneficiat de ajutoare de stat în 2008 şi 2009 de pe urma unui acord cu guvernul ungar care a permis companiei să plătească taxe mai mici decât competitorii pentru petrolul extras în Ungaria.

Grupul MOL a contestat decizia la Curtea Generală, care a respins decizia Comisiei în 2013, apreciind că nu există dovezi că firma a beneficiat de un tratament preferenţial. În replică, Autoritatea pentru concurenţă din UE a făcut apel la această decizie la Curtea Europeană de Justiţie

'Curtea Europeană de Justiţie a respins în întregime apelul Comisiei (Europene – n. r.)', se arată în decizia instanţei supreme europene.

Potrivit CEJ, acordul încheiat în 2005 între guvernul ungar şi MOL cu privire la redevenţele miniere nu constituie ajutor de stat. În plus, acest acord, combinat cu o decizie ulterioară de majorare a redevenţelor miniere, nu a favorizat MOL în dauna competitorilor.

Grupul MOL operează o reţea de peste 1.700 de benzinării în regiunea Europei Centrale şi de Est. În România, MOL deţine locul 4 pe piaţa distribuţiei de carburanţi, după Petrom, Rompetrol şi Lukoil.

SURSA: Agerpres