Preturile futures pentru contractele leu/dolar au crescut in primele zile ale lunii cu peste 350 lei fata de inchiderea lunii octombrie. In conditiile in care cursul de schimb leu/dolar a reusit sa sparga un alt prag de rezistenta (cel de 17.000 lei/dolar, asa cum anticipau brokerii de la Sibiu) si preturile din piata futures a Bursei Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS) au urmat acelasi trend favorabil dolarului.
Daca luni, dolarul era cotat futures la 17.270 lei, joi (4 noiembrie), in cursul sedintei de tranzactionare, contractele s-au incheiat la preturi de 17.600 lei/dolar sau mai mari, cu o tendinta de crestere evidenta. Daca pe piata spot interbancara dolarul a reusit sa treaca peste alti 200 lei in cateva zile, in piata futures deprecierea monedei nationale inregistra o valoare usor mai mare, de pana la 350 lei fata de primele cotatii ale lunii. Cum brokerii apreciaza ca BNR intra pe piata interbancara doar pentru a-si face simtita prezenta, anticipatia potrivit careia trendul actual se va consolida in urmatoarele zile poate deveni realitate mai rapid decat s-ar astepta unii.
Leul a intrat in picaj
„Cum diferenta de preturi este apreciabila, spune Cristian Rubint Ratiu, secretarul general al BMFMS, leul s-ar putea deprecia mult mai consistent in cursul lunii noiembrie, fata de lunile anterioare. Operatorii din ringul futures de la Sibiu anticipeaza o depreciere a leului de aproximativ 4%”, incheie acesta.
Joi, la inchidere, pretul de cotare al zilei s-a stabilit la 17.603 lei, iar variatia pretului arata ca dolarul mai castigase 68 de lei la pretul futures, dupa o zi in care se tranzactionasera 58 de contracte. Pretul confirma trendul depreciativ pe care leul evolueaza in ultima perioada, iar cursul BNR al zilei consemna, la randul sau, acelasi lucru: un dolar mai scump cu 44 lei.
Pentru sfarsitul anului, vanzatorii de contracte futures cer chiar si 18.500 lei/dolar. Exagerata sau nu, joi cotatia a scazut cu 250 lei fata de ziua precedenta, revenint la 18.000 lei/dolar. Cum trendul depreciativ al leului pare sa se confirme si in aceste zile, pentru speculatorii din ringul sibian pragul de 18.000 nu mai pare atat de indepartat. Din nefericire pentru economia romaneasca, spun analistii financiari de la Sibiu, semnele de relansare solida intarzie sa apara, iar eforturile pentru evitarea crizei par a fi sustinute mai mult din exterior decat din partea autoritatilor romane.
In piata futures a Bursei Romane de Marfuri (BRM) de la Bucuresti, cotatiile pentru contractele de tip „Dolar BRM” au o evolutie usor fluctuanta. Contractele scadente la 17 noiembrie inregistreaza preturi ce se invartesc in jurul mediei de 17.390 lei/ dolar (miercuri 3 noiembrie), in usoara scadere fata de inceputul lunii noiembrie, cand cotatia maxima in piata futures bucuresteana a ajuns pana la 17.450 lei/dolar. Pretul nu a rezistat insa sub presiunea cumparatorilor mai zgarciti si s-a stabilizat la valorile mentionate.
Numarul de pozitii deschise in ringul bucurestean fluctueaza, la randul sau. Brokerii au inchis 16 pozitii miercuri, dar in piata au ramas deschise alte 66. Evolutiile din piata interbancara ar putea insa influenta si tranzactiile din piata bucuresteana. In perioada ramasa pana la scadenta, numarul pozitiilor deschise va creste, cu siguranta, o data ce in piata vor intra si alti investitori atrasi de posibilitatea de speculatie asupra raportului de schimb leu/ dolar, pe care le ofera deprecierea din aceasta perioada (si perspectiva continuarii sale) a leului romanesc.
Speculatorii bucuresteni raman fideli dolarului
In piata la termen bucuresteana, ca de altfel si la Sibiu, speculatorii nu par interesati de tranzactiile pe valutele europene, marca si euro. Acestea lipsesc de pe ambele piete, iar daca la Sibiu speculatorii au alte posibilitati de orientare, la Bucuresti aceasta stare de fapt se rasfrange direct asupra volumului tranzactiilor inregistrate. Miercuri, pentru cele opt contracte tranzactionate la BRM, la preturi de 17.390 de lei/dolar valoarea totala a tranzactiilor a insumat 139,12 milioane de lei, cu perspective de crestere in zilele urmatoare.
Mult mai motivati sunt insa speculatorii, care intra in ringul contractelor futures la paritate euro/dolar tranzactionate la Sibiu.
Piata isi pastreaza in continuare un ridicat grad de volatilitate ce atrage in ring sute de speculatori, mai ales ca trendul de apreciere a dolarului, sustinut de puternica economie americana, ramane realitatea acestor zile. Joi, interesul investitorilor pentru piata futures si pentru cea a optiunilor a fost sustinut la cote ridicate, dovada in acest sens fiind si numarul mare de pozitii deschise, la doar cateva zile de la inceputul perioadei actuale de scadenta (peste 2.600 pozitii deschise dintre care aproape jumatate sunt initiate in piata optiunilor pe contractele la paritate euro/dolar). Lucru normal de vreme ce pe pietele europene raportul spot la paritate coborase pana la 1,04 dolari/euro, si indica o apreciere a dolarului anticipata de multi speculatori.
Evolutiile externe au influentat si cotatiile la paritate din piata sibiana, astfel ca si acolo aprecierea dolarului s-a facut simtita. Joi, cotatiile futures la paritate au inregistrat fluctuatii pe un palier de preturi cuprinse intre 1,0540 dolari/euro (la deschiderea sedintei) si un maxim al zilei de 1,0560 dolari/ euro si o variatie negativa fata de ziua precedenta de 0,0012 pipsi. In piata, au ramas deschise 1.142 de pozitii doar la contractele futures.
Interesul speculatorilor pentru tranzactiile cu acest tip de contracte a facut ca sedintele de tranzactionare din primele zile ale lunii sa fie deosebit de animate. Preturile au cazut apreciabil sub influenta informatiilor potrivit carora, pe pietele externe, dolarul s-a intarit puternic in raport cu principalele valute europene, in special cu euro. „De vina”, spun brokerii sibieni, ar fi un recent raport economic dat publicitatii in Statele Unite, ce prezinta o intarire a productiei interne americane, lipsita de presiuni inflationiste periculoase. Ca urmare, este de asteptat ca Federal Reserve (Trezoreria Statelor Unite) sa creasca rata dobanzilor sub nivelul la care anticipatiile analistilor occidentali aratau ca va creste.
Zvonurile anima piata
Cum acest lucru nu s-a intamplat, comentariile analistilor straini au revenit la tonuri mai blande, apreciindu-se ca presiunile asupra Federal Reserve de a creste dobanzile se vor micsora in continuare. Joi, tranzactiile in piata evoluau sub emotia unui posibil schimb de trend. Speculatorii asteptau incordati declaratiile oficialilor Bancii Europene, care ar fi putut anunta, la randul lor, o asteptata modificare a ratei dobanzilor la nivel central european. La finalul sedintei insa, variatia preturilor in piata sibiana era usor negativa, semn ca noutatile se lasau inca asteptate, iar dolarul era la fel de puternic.
Cu toate emotiile, pozitiile deschise continua sa se acumuleze in piata sibiana, unde diferentele zilnice intre pretul minim si maxim permit lansarea a numeroase operatiuni speculative profitabile. Tot in ideea unor astfel de operatiuni, multe dintre agentiile de brokeraj active in ringul sibian au solicitat, sub presiunea clientilor, modificarea programului de tranzactionare in ring. De luni, tranzactiile se desfasoara deja in intervalul orar 9,30 – 16, pentru toate tipurile de contracte futures si optiuni. Oficialii BMFMS incearca sa coreleze astfel programul de tranzactionare cu intervalul de timp in care se desfasoara tranzactiile pe piata interbancara romaneasca, iar prelungirea acestora ofera operatorilor din ring posibilitatea de a urmari, intr-un interval de timp mai indelungat, evolutia pe pietele europene a valutelor tranzactionate in ringul futures de la Sibiu.
De asemenea, au fost lansate contractele futures cu scadenta la doua luni pentru a oferi investitorilor o posibilitate de control a mersului cotatiilor pentru o perioada de timp intermediara scadentelor la o luna, trei luni si sase luni. In speculatiile futures informatia tinde sa devina la fel de pretioasa ca si aurul.tr
r
Florian Gadea