Cursul de schimb continuă să crească rapid. Deschiderea pieței valutare de la București de astăzi – 4,75 de lei pentru un euro, față de 4,71 ieri, la oficial.Euro a depășit pragul de 4.7565 lei în tranzacțiile interbancare, după ora 10:00. Ieri, Euro a depășit 4,71 lei la oficial, în condițiile în care la sfârșitul anului era 4,66. Amintim că pe 21 iunie 2018, Euro a atins în tranzacțiile interbancare de la București valoarea de 4,68 de lei, cea mai mare din istorie. Un episod similar de apreciere a mai existat la finalul lunii ianuarie 2018, după demisia premierului Tudose.

Leul face notă discordantă cu monedele din regiune. Forintul maghiar s-a apreciat la cel mai ridicat nivel din ultima jumătate de an, coroana cehească e la cea mai bună valoare față de euro din ultimele patru luni, în timp ce zlotul polonez s-a apreciat ușor.

Un sondaj dat publicitații marți, realizat în rândul analiștilor financiari, a indicat că peste 87% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Cauzele devalorizării leului sunt multiple
– deficitul balanței comerciale și, în special, cel de cont curent (care include în plus și schimburile de servicii). Aici se fac plăți în valută de dobânzi deci este o cerere în creștere de valută.
– riscul seismic dat de măsurile adoptate de Guvern la începutul anului și inflația record, cea mai mare din UE.
– loviturile date fondurilor de pensii care probabil au dus la retragerea de bani din România de către fondurile de capital din alte țări (investitori importanți la fondurile de pensii).
– posibilitatea ca BNR să fi lăsat cursul liber fără a mai interveni pentru susținerea acestuia.

SURSA: digi24, biziday