Prin urmare, daca depun intr-un cont la o banca mai mult de 10.000 dolari voi fi intrebat de catre Oficiul de Spalare a Banilor despre provenienta sumei respective?”
Legea care guverneaza raportarile la care va referiti este Legea nr. 21/1999 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor. Conform acestei legi, bancile sunt obligate sa raporteze Oficiului de Spalare a Banilor „operatiunile de depunere sau de retragere de sume in numerar, in lei sau valuta, ce depasesc echivalentul a 10.000 euro”. De asemenea, bancile au obligatia de a stabili identitatea clientilor pentru tranzactii de peste 10.000 euro, in lei sau valuta, chiar daca este vorba de mai multe tranzactii ce au legatura intre ele. In concluzie, daca prin depuneri repetate, pe un interval lung de timp, contul dvs. de depozit atinge suma de 10.000 euro, banca nu trebuie sa raporteze. In schimb, daca depuneti sau retrageti dintr-o data respectiva suma, banca va va cere informatii de identificare si va raporta tranzactia Oficiului.

Horia Corneliu Bercea, Voivodeni, Mures: „As dori sa ma ajutati sa ofer unei firme circa 20-30 de ari de teren aflat langa Targu Mures, fie contra cost, fie pentru asocierea la profitul unei firme”.
Din pacate, nu cunoastem intreprinzatori interesati in a prelua terenul al carui proprietar sunteti. Tot ceea ce putem face este sa publicam dorinta dvs. de a va asocia cu cineva. Daca printre cititorii nostri se afla unul interesat de aceasta afacere, il rugam sa ne contacteze.

Adrian Popa: „Doresc sa cunosc baze de date de genul www.kompass.com care sa contina nume si adrese de firme. Vreau sa devin intermediar in comertul exterior in domeniul textil si al confectiilor”.
Exista o multitudine de baze de date care contin adrese de firme din toate domeniile de activitate. Nu am verificat cat este de utila informatia, dar va oferim cateva adrese, speram utile: www.wand.com, www.allbusiness.com, www.europages.com, www.kellys.com, www.entreprises.fr, www.thomasregister.com, www.corporateinformation.com.

Lucian Mihaiasa: „La inceput de an va urez sanatate, fericire si realizari profesionale pentru intreaga redactie. Daca se poate, va rog sa-mi transmiteti adresa de e-mail a doamnei Manuela Preotesa”. Va multumim pentru urarile adresate colectivului revistei Capital. Va dorim sa aveti un an bun, din toate punctele de vedere, in 2002, precum si in cei care vor urma. Adesa de e-mail a colegei noastre Manuela Preoteasa este manuela.preoteasa@capital.ro.
De altfel, adresele de e-mail ale redactorilor revistei Capital sunt construite pe aceeasi schema: prenume.nume@capital.ro.
Precizare
In pagina Consultanta juridica din numarul 52/2001 al revistei Capital, in cadrul raspunsului la intrebarea „Care sunt conditiile pentru inscrierea la examenul de admitere in profesia de expert vamal, perioada de examene, obiectele la care se sustine examenul si tematica acestora?” s-a strecurat o eroare. Astfel, se afirma ca HG nr. 626/1997 privind Regulamentul de aplicare a Codului namal al Romaniei stabileste conditiile pentru admiterea in profesia de expert vamal. De fapt, HG nr. 626/1997 a fost abrogata prin HG nr. 1.114/2001, publicata in Monitorul Oficial din 19 noiembrie 2001. Anexa la hotararea nr. 1.114/2001 este noul Regulament de aplicare a Codului vamal.
Eroarea, pentru care ne cerem scuze, a fost cauzata de publicarea cu intarziere a raspunsului care a fost redactat inainte de aparitia in Monitorul Oficial a noului Regulament Vamal. Intarzierea cu care raspunsul consultantului juridic a vazut lumina tiparului a fost provocata de volumul foarte mare de intrebari si raspunsuri pe teme juridice sosite pe adresa redactiei, motiv pentru care suntem nevoiti sa asteptam chiar si cateva saptamani pentru a putea publica raspunsul la o anumita intrebare.