Nevoile cumpărătorului sunt legate de mijloacele de transport în comun, în special metrou, trebuie să fie aproape de școală, grădiniță și parc, își dorește un apartament cât mai nou și cu o suprafață utilă care poate fi utilizată eficient, la costuri mici de întreținere. Bugetul său nu depășește 80.000 – 90.000 euro deoarece are un venit pe familie de 1.200- 1.800 euro, se arată în studiul realizat în perioada octombrie 2010 – martie 2011, pe un eșantion de 10.560 de persoane.

Este afectat de recesiunea economică ce a avut ca efect scăderea puterii de cumpărare și este influențat de instabilitatea mediului politic și administrativ.
Interesul de achiziție în perioada celor șase luni analizate este unul uniform ca număr și intensitate pe fiecare lună cu excepția lunii decembrie, o lună consacrată ca fiind caracterizată de scăderea interesului.

Alegerea momentului optim pentru achiziția unei locuințe depinde de dorința de cumpărare la prețul cel mai mic și de teama pierderii locului de muncă sau scăderea veniturilor.

Conform studiului RealTime, circa 1.500 de români pot să achiziționeze un apartament din stocul existent în următoarele 2-3 luni. 6.547 de clienți, reprezentând 62 % din totalul celor interesați în ultimile șase luni, sunt încă interesați de achiziția unui apartament. Nu toți se pot încadra ca buget și nevoi pe stocul existent în acest moment. 4,7 %, adică 497 dintre subiecți au cumpărat deja o locuință.

Interesul tinerilor de până în 25 de ani este, în general, unul informativ. Pentru aceștia nu se pot identifica nevoi imediate care să impună achiziția unei locuințe, spun consultanții RealTime.

Persoanele peste 55 de ani realizează foarte puține achiziții în nume propriu. În mod curent, ei fac achiziții pentru copii. 76 % este procentul celor căsătoriți, marea majoritate având unu-doi copii. Prețul rămâne principalul criteriu de selecție. Aproximativ 98 % dintre cumpărători își realizează selecția după buget. 82 % dintre apartamentele selecționate au prețuri de până în 90.000 euro.