Cum vor fi folosite cele 2 trilioane de dolari promise de Trump în contextul în  care America este crunt lovită de criza generată de virusul ucigaș și tot mai mulți americani sunt izolați la domiciliu.

Plăți directe pentru cetățeni

Fiecare american va primi 1.200 de dolari, cuplurile căsătorite vor primi 2.400 de dolari, iar părinții vor primi câte 500 de dolari pentru fiecare copil sub 17 ani. Acest sprijin se va aloca diferențiat, în special pentru cei cu venituri mici. Cei care câștigă peste 75.000 de dolari pe an vor primi mai puțin, iar cei care depășesc pragul de 99.000 de dolari venit anual nu se califică pentru acest sprijin.

Plata ratelor pentru împrumuturile de studii se suspendă până pe 30 septembrie.

 

Sprijin suplimentar pentru șomeri

În fața unui val imens de disponibilizări, guvernul federal va oferi șomerilor un plus de 600 de dolari pe săptămână timp de patru luni, în plus față de ajutorul standard care variază între 200 și 550 de dolari pe săptămână, în funcție de stat.

 

500 de miliarde de dolari, program de sprijin

Trezoreria americană va elibera 500 de miliarde pentru împrumuturi, garanții și investiții. Concret, aici intră 25 de miliarde pentru companiile de transport aerian de persoane, 4 miliarde pentru transportatorii de mărfuri și 17 miliarde pentru afacerile din domeniul securității naționale. Restul de 454 de miliarde va fi pus la dispoziția companiilor, statelor și municipalităților.

 

Bani pentru apărare

Departamentul apărării va primi 1,2 miliarde pentru Garna Națională care a activat deja 10.000 de membri pentru acțiuni pe durata pandemiei. Un miliard de dolari va fi disponibil pentru achizițiile din domeniul militar. Banii nu vor putea fi folosiți însă pentru finanțarea gardului dorit de Trump la granița cu Mexicul.

 

117 miliarde de dolari pentru spitale

Pachetul de sprijin include și 117 miliarde de dolari pentru sistemul medical. Cea mai mare parte va merge la spitale, iar restul la medici, asistente, angajați sau funrizori. În plus, ar urma să crească cu 20% rambursările pentru tratamentul persoanelor infectate cu noul coronavirus.

 

Protecție împotriva evacuărilor

Noua legislație va include și mecanisme de protecție în fața evacuărilor forțate. Potrivit proiectului, oricine întâmpină dificultăți economice din cauza coronavirusului va primi o perioadă de grație de 60 de zile care poate fi prelungită cu încă 30. Pentru perioada de grație, nu vor putea fi percepute comisioane sau penalități.

 

450 de milioane de dolari pentru Programul de asistență alimentară de urgență

Programul alimentează cantinele sociale și oferă sprijin alimentar pentru Porto Rico și alte teritorii americane, plus distribuirea de alimente în rezervațiile indienilor americani.

 

Bani pentru programele diplomatice și refugiați

Pachetul de sprijin include 88 de milioane de dolari pentru Peace Corps, o agenție guvernamentală independentă prin care sunt trimiși în afara țării voluntarii americani. O sumă de 324 de milioane de dolari va fi alocată programelor diplomatice, 258 milioane pentru asistența internațională în caz de dezastru, 350 de milioane pentru migrație și refugiați și 95 de milioane pentru cheltuielile operaționale ale USAID.

 

100 de milioane de dolari pentru susținerea instituțiilor de artă și cultură

Deși Donald Trump a dorit să renunțe la sprijinul pentru sectorul artistic, a trebuit să accepte în urma negocierilor și un sprijin de 100 de milioane de dolari pentru artă și cultură. Centrul Kennedy va primi 25 de milioane, restul de 75 fiind alocați către Programul federal național pentru Artă.