Audierea celor trei candidați pentru șefia Parchetului European va avea loc în intervalul orar 16.30-19.30, ora României. Procurorul-şef european va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. 

Comisia LIBE (libertăți civile, justiție și afaceri interne) a stabilit, marți, că votul în ce privește alegerea viitorului șef al Parchetului European va fi secret și vor vota toți membrii comisiei, au declarat pentru G4Media.ro surse din Parlamentul European. 

Primul candidat audiat este Andres Ritter (Germania), urmat de Jean-Francois Bohnert (Franța) și Laura Codruța Kovesi.

Votul în CONT (40 de membri) ar urma să fie dat marți seara după audieri, iar votul în LIBE (60 de membri) este programat pentru miercuri dimineața. Dacă cele două comisii vor vota candidați diferiți, numele final va rezulta în urma negocierilor dintre președinții celor două comisii. Votul în cele două comisii va fi secret, o procedură considerată în dezavantajul lui Kovesi, deoarece se deschid la maxim negocierile politice.

Cei care au făcut lobby intens pentru modificarea sistemului de vot au fost liderii PSD din Parlamentul European. Europarlamentarul Dan Nica, coordonatorul europarlamentarilor PSD, le-a scris săptămâna trecută colegilor din Parlamentul European despre procedura în ce privește numirea viitorului Procuror European. Cele două comisii au hotărât inițial să nu existe un vot în comisii, ci să desemneze viitorul procuror european prin emiterea unei recomandări care să fie aprobată formal de Conferința Președinților (liderii de grup din PE).

”O astfel de procedură încalcă nevoia de a exercita și respecta democrația în interiorul Parlamentului European și nu respectă dreptul natural și legitim la vot al europarlamentarilor, votați de cetățenii europeni”, se mai arată în mail-ul lui Nica. În opinia sa, în absența unei proceduri de vot, cel puțin la nivelul comisiilor, dacă nu în plen, rezultatul nu poate fi legitim doar pe baza votului acordat de coordonatori.

PPE ar fi decis să voteze cu Laura Codruța Kovesi, însă din momentul în care votul în comisii este secret, nu mai are mare relevanță decizia grupurilor politice.  Potrivit unor surse, Franța face un lobby intens pentru candidatul său, care s-a plasat pe primul loc la votul ambasadorilor din COREPER.

 

Un diplomat european, citat de Financial Times, a declarat că autoritățile române ar fi făcut lobby cu succes în țările din Europa Centrală și de Est pentru a vota împotriva lui Kovesi. Presa din Bulgaria a scris, de asemenea, că Sofia va vota împotriva lui Kovesi în semn de protest față de comentariile făcute de aceasta despre guvernul lui Borisov.

 Germania și-ar fi declarat sprijinul pentru Kovesi, nefiind interesată de funcția de șef al parchetului European, ci de șefia Băncii Central Europene, mandatul lui Mario Draghi urmând să expire în câteva luni. Prin urmare, orice rezultat este teoretic deschis, cu precizarea că votul secret nu este în avantajul Laurei Codruța Kovesi.

Audierea celor trei candidați începe în comisia LIBE din Parlamentul European la ora 16.00 (17.00 ora României).

Cei trei candidați selectați pe lista scurtă la șefia Parchetului European, care vor fi audiați, marți, 26 februarie, în comisia LIBE (libertăți civile și justiție) din Parlamentul European sunt Laura Codruța Kovesi, Jean Francois Bohnert si Adreas Ritter.