Nicușor Dan: Statul nu e suficient de ferm în fața crimelor împotriva femeilor
Președintele Nicușor Dan a spus că statul român nu pare destul de hotărât și ferm ca să poată opri cazurile în care femeile sunt ucise. El a spus că aceste crime sunt o problemă serioasă în România.
Când a fost întrebat despre numeroasele cazuri de femei ucise în România, el a răspuns că acestea sunt faptele unor persoane care au comis din nou infracțiuni, pentru că statul nu dă impresia că ar fi capabil să le oprească prin forță sau fermitate. Conform lui, acest lucru se întâmplă din cauza faptului că legile nu sunt aplicate corect sau se aplică prea târziu, ceea ce încurajează infractorii să continue.
În opinia sa, este o problemă gravă în România, care ține de felul în care este văzută femeia în societate și de faptul că statul nu reacționează suficient de puternic în fața acestui fenomen.
Nicușor Dan, nemulțumit de DNA și Parchetul General
Nicușor Dan nu este mulțumit nici de DNA, nici de Parchetul General. A mai spus că, atunci când va fi făcută o analiză serioasă a activității Parchetului, problema crimelor împotriva femeilor va fi una dintre priorități, la fel ca și amenințările la adresa jurnaliștilor.
Conform spuselor sale, la DNA nu există o conducere care să stabilească priorități clare în funcție de tipurile de infracțiuni și să aloce resursele în mod eficient. A precizat că actualii șefi mai au mandate de aproximativ 6-7 luni, așa că nu e momentul potrivit pentru schimbări forțate. Totuși, când va veni timpul pentru numirea noilor conducători ai Parchetelor, analiza va fi una serioasă.
Președintele critică legea împotriva extremismului: „E neclară și periculoasă”
Președintele a trimis la Curtea Constituțională legea pentru combaterea și sancționarea extremismului. El a explicat că a făcut acest lucru pentru că are obligația legală ca, în termen de 20 de zile, fie să promulge o lege, fie să o trimită la CCR. A spus că a promulgat aproximativ 50 de legi, dar în acest caz a ales să o trimită mai departe pentru verificare.
„Ca să lămuresc o chestiune de procedură, am văzut întrebarea de ce s-a apucat președintele de legea Vexler. E o obligație a președintelui, să promulge sau să trimită o lege în 20 de zile. Cred că am promulgat vreo 50 de legi, pe aceasta am trimis-o la CCR. Să întrebăm Parchetul ce s-a întâmplat cu zecile de amenințări primite de jurnaliști în noiembrie sau ce s-a întâmplat cu amenințările la adresa domnului Vexler.
Dacă ne uităm la conținutul legii, o să vedeți că sunt niște chestiuni extrem de neclare. În Făgăraș există o asociație. care se ocupă de promovarea rezistenței din munții Făgăraș. Între membrii rezistenței sunt câteva persoane care în trecut au făcut parte din mișcarea legionară. Această asociație are sau nu caracter legionar?
Pentru că legea nu ne spune. Legea spune că dacă faci o organizație cu caracter legionar trebuie să faci pușcărie. Eu cred că nu. Eu cred că e legitim să faci o organizație care să promoveze rezistența anticomunistă din munții Făgăraș. Legea trebuie să fie foarte clară.
La DNA, pentru că în opinia mea nu există un management care să facă o ierarhie a activității Parchetului pe tipuri de infracțiuni și alocare de resurse care să fie corespunzătoare. Fiecare dintre ei mai are un mandat de 6 – 7 luni, nu e util să forțăm, dar când va fi discuția despre noii șefi ai Parchetelor, analiza va fi foarte serioasă.”
Despre numirea șefului SRI: Președintele promite consultări, dar decizia finală îi aparține
Președintele Nicușor Dan a spus că nu vrea să facă jocuri politice în legătură cu numirea noului director al SRI și nici să propună persoane care ar putea fi respinse de Parlament. A menționat că se va consulta cu partidele pe acest subiect.
Întrebat dacă va ține cont de propunerile partidelor din coaliție și dacă noul director SRI poate fi o persoană politică, el a răspuns că numirea este responsabilitatea președintelui, conform Constituției. A adăugat că, ținând cont de contextul sensibil, nu vrea să facă propuneri care să fie respinse, dar că va discuta cu partidele înainte de a lua o decizie.
A mai spus că a avut deja discuții cu partidele, inclusiv înainte de formarea Guvernului, și că, deși se va consulta cu ele, propunerea va veni de la el. A precizat că are câteva persoane în minte, la fel cum a avut și pentru numirea la Curtea Constituțională, dar încă analizează opțiunile — atât pentru SRI, cât și pentru SIE.
„Propunerea o face preşedintele şi bineînţeles că fiind şi momentul acesta delicat nu îmi doresc să facem jocuri, să propun oameni pe care eventual Parlamentul să îi respingă. O să mă consult cu partidele, dar numirea în mod constituţional o face preşedintele. Discuţia asta am avut-o şi cu partidele, şi înainte de formarea Guvernului.
Propunerea va veni de la mine, evident că îi voi consulta, dar propunerea va veni de la mine. Am nişte persoane în cap aşa cum am avut şi pentru Curtea Constituţională. Încă sunt în proces de analiză. La fel şi pentru SIE.”
Dacian Cioloș, posibil nume pentru conducerea unui serviciu secret
Surse politice spun că președintele se gândește să îl propună pe Dacian Cioloș pentru conducerea unuia dintre serviciile secrete.
Președintele urmează să facă propuneri pentru conducerea SRI, SIE, STS și, posibil, SPP. După ce sunt făcute, aceste propuneri trebuie aprobate de Parlament. De obicei, președintele negociază cu partidele care formează majoritatea parlamentară și împart între ele aceste funcții.
Cel mai probabil, noii șefi vor fi numiți până în septembrie, ca să poată fi votați de Parlament la începutul sesiunii de toamnă.