Prețurile la energia electrică, diferențiate pe zone

Se subliniază că noile prețuri la energia electrică ar putea fi mai mari decât cele din ofertele concurențiale existente, deoarece acestea au scăzut recent, iar în noul context consumatorii vor fi încurajați să aleagă furnizori cu prețuri mai mici, plătind strict conform contractului.

Pentru a reduce impactul majorării facturilor, guvernul va acorda tichete lunare de 50 de lei pentru anumite categorii de consumatori vulnerabili. Totodată, există un segment de aproape 2,79 milioane de gospodării — aproape o treime din totalul consumatorilor casnici — care încă nu au semnat un contract concurențial și primesc energie la prețul serviciului universal, mai ridicat decât cel concurențial.

Datorită consumului lor ridicat, majoritatea acestor consumatori vor beneficia probabil de tichetele lunare de sprijin.

 Hidroelectrica oferă cele mai avantajoase tarife

Creșterea prețurilor va varia în funcție de zona de distribuție a energiei electrice. În Zona Rețele Electrice România, care cuprinde București, Ilfov, Constanța și alte județe, prețul serviciului universal este 1,56 lei/kWh, în timp ce cea mai bună ofertă a PPC este 1,42 lei/kWh, iar Hidroelectrica oferă 1,04 lei/kWh, cel mai mic tarif din zonă.

În Zona Distribuție Energie Electrică România, care include Brașov, Cluj, Sibiu și altele, prețul serviciului universal este 1,55 lei/kWh, cea mai bună ofertă a Electrica este 1,499 lei/kWh, iar Hidroelectrica oferă un tarif de 1,1 lei/kWh.

Pentru Zona Distribuție Energie Oltenia, care cuprinde Argeș, Dolj și Teleorman, prețul serviciului universal este 1,58 lei/kWh, cea mai bună ofertă Premier Energy este 1,55 lei/kWh, iar Hidroelectrica vine cu o ofertă de 1,12 lei/kWh.

În Zona Delgaz Grid (Botoșani, Suceava, Iași etc.), prețul serviciului universal și oferta E.On sunt 1,57 lei/kWh, iar Hidroelectrica oferă 1,1 lei/kWh.

Consumatorii au libertatea de a negocia cu furnizorul actual sau de a alege unul dintre cei mai importanți jucători de pe piață: Electrica, PPC, E.On, Premier Energy sau Hidroelectrica. Acești furnizori dețin împreună aproximativ 97% din piața de energie electrică pentru clienții casnici, conform datelor ANRE. Hidroelectrica se distinge prin cele mai mici tarife oferite în toate zonele de distribuție.

Astfel, consumatorii trebuie să analizeze ofertele disponibile și să ia decizii informate pentru a reduce impactul creșterii prețurilor la energia electrică.