Înmatricularea autoturismelor se va putea face online

Înmatricularea autoturismelor online? Asta presupune un nou proiect de lege anunțat de către deputatul PNL Gabriel Avrămescu. Acesta susține că proiectul de lege a fost avizat marți în Comisia de administraţie publică. Prin acest proiect, mai precis, prin înmatricularea online, șoferii vor putea scăpa de statul la cozi și de drumurile către diverse instituții.

Avizul obținut marți va permite furnizarea de servicii electronice pentru înmatricularea autoturismelor.

„Românii vor putea să înmatriculeze online autoturismele, simplu, fără cozi şi fără drumuri între mai multe instituţii. Am avizat astăzi în Comisia de administraţie publică proiectul de lege care va permite furnizarea de servicii electronice pentru înmatricularea autoturismelor”, a spus deputatul PNL, pe Facebook.

Gabriel Avrămescu a oferit și o scurtă statistică cu privire la șoferii din România care au trecut prin aceste chinuri birocratice.

„Numai anul trecut, aproximativ 1.500.000 de români au avut de făcut această operațiune care înseamnă timp pierdut pe drumuri între instituții, bani cheltuiți și inconveniente. Nu va mai fi cazul, deoarece tot parcursul va putea fi făcut online”, a scris liberalul într-o postare pe Facebook.

Ordonanța de urgență exista încă din mai 2023

Deși ordonanța există încă din mai, nu era cunoscut un termen exact de implementare a ei. La acea vreme, MAI susținea că aplicația care va permite acest lucru va deveni operațională în cursul acestui an. MAI nu oferea însă mai multe amănunte.

„Aplicația va fi realizată de specialiștii în IT și, de îndată ce va fi gata, urmează să fie lansată. E o chestiune de timp, sunt aspecte tehnice, astăzi Guvernul a oferit cadrul normativ necesar ca specialiștii să poată lucra. Nu sunt un specialist în IT deci mi-ar fi greu să vă spun cât durează”, s-a scuzat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la acea vreme, Dan Cărbunaru.

Conform noului act guvernamental, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări este abilitată să organizeze și să coordoneze și platforme-pilot pentru furnizarea de servicii publice electronice de înmatriculare.

Cu acestă ocazie, oficialii promiteau că digitalizarea va presupune și economii pentru șoferi prin ieftinirea serviciilor. Purtătorul de cuvânt susținea că pe măsură ce „interacțiunea cu lucrători ce necesită prezența la ghișeu scade, este firesc ca și prețul acestor servicii să scadă”.