Celebrul actor Stanley Tucci, gazda show-ului culinar „Searching for Italy”, a împărtășit numeroase secrete legate de bucătărie, de la cel mai bun mod de a folosi resturile de risotto, până la prepararea unei lasagna perfecte. Un astfel de secret este legat de tăierea cepei, operațiune care ne încântă deloc când intrăm în bucătărie.

Expert în bucătăria italiană, Stanley Tucci știe exact cum să manipuleze un ingredient de bază precum ceapa. Ceapa este folosită în multe rețete italiene, dar nu întotdeauna este manipulată corespunzător. Așa că a ținut să facă o demonstrație simplă privind tăierea cepei.

Există o modalitate „corectă” de a tăia ceapa?

După cum avertizează Tucci în periplul său prin bucătăria Italiei, „există moduri diferite de a tăia o ceapă pe care toți le-am încercat”. Nu există o modalitate corectă de a tăia o ceapă, dar se poate vorbi de modalități mai bune de a o tăia! Actorul spune că, probabil, mulți nu vor fi de acord cu metoda lui. Dar respectă cu sfințenie această tehnică, pe care a învățat-o de la un prieten bucătar. Iată despre ce este vorba.

Cum sugerează actorul că ar trebui tăiată ceapa

„În primul rând, luați un cuțit foarte ascuțit, deoarece „este foarte important”, spune Tucci.

El pune ceapa (pe un tocător) pe o parte și îi îndepărtează mai întâi capetele. Apoi, taie ceapa în două, lăsând jumătăți egale, și decojește încet fiecare jumătate. Tucci pune apoi una dintre jumătăți înapoi pe tocător, cu partea plată în jos și o taie transversal, astfel încât să rezulte trei bucăți. Acestea vor fi apoi tocate mărunt, cubulețe. El taie ceapa cubulețe astfel încât să fie tăiată uniform.  Apoi repetă procesul și cu cealaltă jumătate.

Alte trucuri pentru tăierea cepei

  • Verificați prospețimea

Potrivit lui Tucci, ceapa ar trebui să fie tare. „Nu ar trebui să fie moale”, explică el. „Dacă este moale, nu o cumpăra, nu o folosi. Dacă este prea moale, acesta e un semn că este stricată”, spune actorul.

  • Purtați ochelari de protecție

Tucci folosește o ceapă foarte tare și presupune că va plânge serios în momentul în care o va tăia. Îi place să folosească „ochelari de protecție”, despre care spune că ”sunt special concepuți pentru tăierea cepei”. Ochelarii sunt o modalitate eficientă de a preveni lacrimile atunci când tăiem ceapa, spune el. Actorul amintește și alte trucuri folosite de gospodine, cum ar fi ținerea în gură a unei bucăți de pâine sau a unei linguri de lemn.

  • Folosiți un cuțit ascuțit

Deși există numeroase videoclipuri pe TikTok care susțin că o ceapă poate fi tăiată și fără cuțit, acest instrument este aproape întotdeauna necesar pentru cel mai bun rezultat. Folosiți un cuțit de bucătărie de bază, cum ar fi un cuțit de bucătar, un cuțit de tăiat sau unul zimțat. Dar asigurați-vă că este bine ascuțit!

  • Asigurați-vă că tocătorul nu se mișcă

Acest lucru este de două ori important, având în vedere forma cepei. Dacă vreți să o tăiați julienne, un tocător instabil vă va pune degetele în pericol. Puneți un prosop umed (sau un prosop de hârtie) sub tocător. Asta îl va împiedica să se miște.