Și a rămâne astfel în fața rivalilor care se modernizează rapid”, a declarat recent șeful Comandamentului strategic american. Amiralul Charles Richard susține că SUA trebuie să se pregătească rapid și eficient pentru a înfrunta doi mari rivali nucleari în următorii ani.

El s-a referit la modernizarea armelor nucleare chineze și ruse, precum și la amenințările de Coreii de Nord și Iranului, invocând conceptul teoriei descurajării.

Conceptul fundamental al teoriei descurajării se întemeiază pe premisa că o cantitate masivă de putere distructivă conținută de armele nucleare poate menține pacea, împiedicând războiul.

Dar climatul actual este unul în care rivali majori, precum Rusia, au construit noi arme nucleare cu randament redus. Și, după cum a afrimat Richard, a estompat linia dintre armele convenționale și cele nucleare. Această estompare, sugerează unii, ar putea reduce într-un fel pragul unui război nuclear.

Adăugarea, de către Rusia, a unor noi arme nucleare tactice cu randament redus ar putea fi unul dintre motivele pentru care Nuclear Posture Review, strategia administrației Trump, a inspirat SUA să creeze rachete de croazieră și rachete balistice lansate de pe mare, cu randament redus.

Richard pare să fi sugerat că va pleda ca Pentagonul să achiziționeze un număr mai mare de rachete baslistice lansate de pe submarin (SLBM). Aceste SLBM-uri au fost deja concepute ca o nouă variantă cu randament redus a binecunoscutei arme Trident II D5.

Poate chiar un arsenal nuclear mai mare decât cel planificat în prezent? Richard se poate să se fi referit și la o serie de posibilități, inclusiv la accelerarea continuă a noului program ICBM al Pentagonului. Departamentul Apărării intenționează să construiască până la 400 de ICBM-uri noi, mai rezistente, mai fiabile și precise, care să înlocuiască Minuteman III-urile din anii 1960.