Salata verde este cea mai cultivată, primăvara devenind una cele mai consumate verdețuri. Salata verde se poate cultiva direct prin semințe, dar există și varianta răsadurilor, care se replantează din seră în grădină. Din răsaduri ies salate cu căpățâni mai mari.

După cum arată site-ul Homes & Gardens, cultivarea salatei acasă, pe balcon, înseamnă neapărat asigurarea unor condiții prielnice de creștere, cum ar fi lumina, temperatura, apa și umiditatea adecvate. Iată cum puteți să creșteți salată verde acasă, pe balcon, pe tot parcursul anului.

Salata verde este o legumă cu creștere rapidă, fie din răsaduri, fie din semințe, și una dintre cele mai ușor de cultivat. Puteți cultiva salată verde în ghivece, chiar pe pervazul ferestrei.

Soiurile cu foi sunt cele mai potrivite pentru cultivarea în interior, deoarece ocupă cel mai puțin spațiu dintre toate tipurile de salată verde. În plus, au o perioadă de creștere mai scurtă și pot fi recoltate de mai multe ori.

Lumina este un factor esențial când cultivați salată în balcon

Aceste soiuri pot fi gata de recoltat în doar câteva săptămâni de la germinare. Oferă diferite texturi și culori pentru pervaz și pot fi recoltate rapid. Tipurile de salată verde care formează căpățâni pot dura între 6 și 12 săptămâni pentru a fi gata de recoltare. Amber Noyes, horticultor ls Gardening Chores, susține că cultivarea salatei în interior este „cât se poate de realizabilă”.

„Vestea bună este că salata verde este una dintre legumele cel mai simplu de crescut în interior”, spune Amber.

Lumina este un factor esențial. Pământul, ghivecele, semințele sunt ușor de procurat din magazinele de specialitate. Dar, fără lumină naturală cel puțin cinci-șase ore pe zi, salata nu va crește în balcon. Cel mai bun este soarele de dimineața, care nu pârjolește frunzele. În restul zilei, plantele trebuie să aibă doar lumina zilei, nu soare direct.

Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați

Dacă doriți să creșteți salată verde din semințe sau pur și simplu să o plantați, iată care sunt principalii șase pași de urmat:

1. Alegeți un ghiveci cu găuri de drenaj în partea de jos.

2. Umpleți vasul cu un amestec de pământ de bună calitate și nu reutilizați pământul de grădină în ghivece.

3. Semănați semințele de salată la suprafață sau plantați răsadurile la o distanță de aproximativ șase centimetri.

4. Așezați ghiveciul pe un pervaz care primește multă lumină, de preferință orientat spre sud.

5. Când începeți să udați, faceți asta cu mare atenție: mențineți solul umed, dar nu îmbibat cu apă.

6. Începeți să recoltați salata verde imediat ce frunzele sunt suficient de mari pentru a fi mâncate.

Cultivarea semințelor în ghiveci se face când noaptea temperatura nu mai scade sub 10°C

O fereastră orientată spre sud va oferi ca mai bună lumină pentru salata verde cultivată în interior. Cultivarea semințelor direct în ghiveci se face când temperatura este mai caldă și noaptea nu mai scade sub 10°C.

Dacă afară este mai rece, așa cum se întâmplă la început de aprilie, semințele se cultivă în păhărele pentru răsaduri și se țin noaptea în casă, iar ziua se scot afară, în balcon, dacă este soare.

Dacă nu aveți un loc în care să puteți oferi suficientă lumină naturală plantei, luați în considerare investiția în lumini artificiale. Acestea pot suplimenta orice lumină naturală și pot preveni problemele.