Cum poți planta și îngriji petunii în ghivece

De fapt, frumoasele petunii sunt unele dintre florile cel mai ușor de cultivat în ghivece. Petuniile înfloresc din primăvară până în toamnă și produc cele mai frumoase flori de toamnă  când sunt plantate în ghivece.  Culorile lor variază de la galben, la roz și violet.

Există un soi de petunii ale căror flori arată exact ca o galaxie. Petunia Night Sky are petalele într-o nuanță închisă de mov sau indigo, cu picățele mici albe care imită perfect cerul înstelat.

Cum puteți crește petunii în ghiveci

Plantarea petuniilor în ghiveci este o operațiune ușoară și rapidă. Urmând doar câțiva pași simpli, veți avea clee mai bune rezultate, în cel mai scurt timp. Experții spun cum puteți face asta.

Petunia iubește soarele, așa că ghiveciul ar trebui poziționat într-un loc însorit

 Înainte de a începe să cultivați petunii în ghivece, ar trebui să identificați unde să le poziționați. În habitatele lor native din America de Sud, aceste flori fermecătoare sunt familiarizate cu locurile însorite, potrivit Homes & Gardens.

„Petunia iubește soarele, așa că ghiveciul ar trebui poziționat într-un loc însorit din grădină. Alegeți un loc în care să fie soare plin, de dimineață’” spune Annette Hird, grădinar expert la Easy Urban Gardens.

Păstrarea florilor într-un loc însorit le va ajuta să înflorească mai bine. „În caz contrar, plantele vor dezvolta frunze mai mici și se vor chinui să înflorească”, susține Nastya Vasylchyshyna, expert în botanică.

De asemenea, puteți crește petunii în interior, în ghivece, iar experții recomandă să alegeți un pervaz bine luminat. „Va trebui să protejați planta de lumina directă a soarelui, după-amiaza. Soarele intens poate arde frunzele și poate face ca florile să se ofilească mai repede”, mai spune Nastya.

Cel mai bun moment pentru a semăna semințe de petunie este la sfârșitul iernii

Pentru început, semănați semințele în interior. Cel mai bun moment pentru a semăna semințele de petunie este la sfârșitul iernii sau începutul primăverii, putând fi mutate în aer liber pe măsură ce vremea se încălzește.

„O alternativă excelentă la metoda semințelor este cumpărarea răsadurilor de petunie de la un centru de grădinărit. Acest lucru permite să vă bucurați de înflorire mult mai repede decât dacă ați crește plantele din semințe”, spune Nastya.

După câteva luni, răsadurile de petunie vor fi gata de plantat. Este important să alegeți un recipient cu drenaj bun, din teracotă.

„Orice tip de ghiveci va funcționa, dar petuniile se descurcă foarte bine în ghivece suspendate”, spune Annette.

„Puteți folosi ghivece de plastic sau de teracotă. Cel mai important de reținut este că vasul ar trebui să aibă găuri de drenaj”, adaugă ea.

Petuniile sunt o plantă ideală de pus în ghivece sau coșuri suspendate. Atâta timp cât recipientul are găuri de drenaj, petuniile nu vor fi înecate în apă și vor fi fericite.

Mențineți un nivel constant de umiditate

Odată ce petuniile sunt în ghivece, trebuie să le păstrați un nivel constant de umiditate. „Sunt plante care iubesc umezeala, așa că ar trebui să le udați odată ce solul superior se usucă”, spune Nastya.

A ști cum și când să udați corect plantele este trucul pentru a le menține înfloritoare mai mult timp. „În ghivece, solul se poate usca destul de repede, mai ales vara. De aceea, este posibil să fie nevoie să le udați mai des, adică la fiecare 2-3 zile”, adaugă ea.

Folosirea unui contor de umiditate, vă poate ajuta să identificați când petunia re nevoie de udare.

Ar trebui fertilizate?

Fertilizarea petuniilor poate fi o modalitate bună de a încuraja noi înfloriri în timpul sezonului de creștere activă, primăvara și vara.

Petuniile au nevoie de nutrienți pentru a produce frunze noi și a înflori. Pentru a le ajuta, hrăniți-le cu un îngrășământ mineral complex, la fiecare 2-3 săptămâni, în timp ce cresc.

Petuniile sunt flori ușor de crescut în ghivece pentru o afișare colorată. În doar câțiva pași simpli, vă puteți lumina recipientele cu aceste flori de lungă durată. Asigurați-vă că vă ocupați și de petunii cu cap mort pentru a returna florile anul viitor.