Există mai multe metode de preparare a cafelei

Potrivit specialiștilor există mai multe metode de preparare a cafelei. Prima și cea mai populară este cu ajutorul cafetierei. A doua metodă este cafeaua obținută prin turnare cu ajutorul a două dispozitive de preparare a cafelei- Chemex și V60, singura diferență fiind modul în care este măcinată cafeaua, potrivit Outsideonline.

Turnarea apei, cea mai bună metodă

„Preferința pentru turnare este clară: atunci când este executată corect (adică măcinare adecvată, temperatura apei, saturație), rezultatul este de departe cel mai echilibrat dintre orice metodă de preparare ”, spune Scott Pret, șef de producție la Mud Coffee.

„Perioada de timp în care apa este în contact cu cafeaua măcinată trebuie să fie optimă pentru a vă asigura că toate proteinele și lipidele (care conțin cea mai mare parte a gustului) sunt extrase din cafea”, adaugă el.

Michael Phillips, campion mondial la „Barista 2010” și director global la Blue Bottle Coffee, este de acord.

„Turnarea este metoda preferată de a face cafea, așa că tind să o fac, în medie, de două până la trei ori pe zi”, spune Phillips.

Metoda implică turnarea apei fierbinți peste cafea și scurgerea printr-un filtru în forma de V

Metoda de preparare a cafelei la V60 poate arăta ca un proiect științific, dar, de fapt, nu e nimic complicat.

Aceasta este o metodă clasică de preparare manuală a cafelei care oferă (dacă este executată corect) o cafea cu aromă complexă și implică turnarea apei fierbinți peste cafea și scurgerea printr-un filtru în forma de V cu unghi de 60 de grade, de unde și denumirea de V60.

Mai întâi măcinați și cântăriți bine cafeaua. Deși este bine să cântăriți cafeaua pentru toate metodele de preparare a cafelei, cântarul își va dovedi utilitatea atunci când folosiți metoda V60. Turnarea apei fierbinți, în metoda V60, este un proces care necesită răbdare și precizie pentru că trebuie făcută cu un debit bine controlat. Trebuie să măsori cantitatea de apă pe care o adaugi de mai multe ori pe parcursul procesului.

Pasul 1: Fierbeți apa

Primul pas este încălzirea apei la temperatura potrivită.

Phillips sugerează o temperatură de 208 grade Fahrenheit, iar Colby Cox, expert la Atlas Coffee Club, sugerează o temperatură între 195 și 205 grade Fahrenheit. Menținerea acestor temperaturi specifice este mult mai ușoară cu un fierbător electric echipat cu o funcție de menținere, cum ar fi fierbătorul electric Fellow Stagg Pour-Over. Dacă nu aveți fierbător electric, puteți aștepta aproximativ 30 de secunde după ce fierbe pentru a obține temperatura potrivită.

Importantă este și calitatea apei. „Folosiți apă curată, de preferință filtrată, dar nu distilată”, spune Cox. „Mineralele ajută la prepararea cafelei”, adaugă el.

Pasul 2: Râșniți cafeaua chiar înainte de o prepara

Toți experții recomandă să râșniți cafeaua chiar înainte de a o prepara și, de preferință, la râșniță. În ceea ce privește consistența și cantitatea, opiniile diferă ușor, dar Cox sugerează să începeți cu un raport general de 10 grame de cafea măcinată la 200 grame de apă.

Pasul 3: Udați filtrul, adăugați zațul și pregătiți-vă de turnare

Dacă apa este fierbinte și cafeaua este măcinată, puteți pregăti aparatul de turnare și să adăugați un filtru. Mulți recomandă umezirea filtrului de hârtie, turnând puțină apă prin el înainte de a adăuga zațul.

Odată ce filtrul este gata, turnați excesul de apă în aparat, apoi puneți-l pe un cântar, astfel încât să puteți măsura totul cu precizie. Apoi adăugați cantitatea preferată de zahăr, scuturați aparatul pentru a vă asigura că zațul este eliminat.

Pasul 4: Adăugați o cantitate mică de apă

„Cum adaugi apa este un subiect controversat, dar majoritatea tehnicilor implică adăugarea unei cantități mici de apă pentru a începe (în jur de 50 de grame) și apoi lăsați-o să stea timp de aproximativ 45 de secunde”, spune Phillips.