Lăsați boabele de struguri pe ciorchine!

Strugurii sunt o gustare delicioasă și convenabilă, indiferent dacă îi mănânci simpli sau lângă o farfurie de brânzeturi franțuzești. Sunt gustoși și suculenți, dar se pot stafidi rapid dacă nu sunt depozitați în mod corect. Iată ce vă sfătuiesc experții pentru a păstra strugurii proaspeți în frigider cât mai mult timp și ce greșeli trebuie să evitați.

Lăsarea strugurilor pe ciorchine le va prelungi termenul de valabilitate. Când sunt depozitați corespunzător, cu tot cu ciorchine, pot rezista două până la trei săptămâni. Cu toate acestea, dacă intenționați să mâncați strugurii în următoarele două-trei zile, e bine să-i desprindeți de pe ciorchine. Puneți boabele într-un recipient ermetic și încercați să le consumați cât mai repede posibil. Dacă folosiți boabele ca gustări pentru copii, țineți cont de câteva reguli.

„Pentru copii, tăierea boabelor de strugurilor în jumătate sau pe sferturi (în funcție de mărime) este ideală pentru siguranța micuților, precum și pentru a încuraja consumul de fructe”, spune Elizabeth Shaw, autoarea cărții ”Air Fryer Cookbook For Dummies”.

„Fără ciorchine, strugurii pot rezista până la 5-7 zile la frigider”, spune dieteticianul Melinda Marcus.

„Cu toate acestea, este important să rețineți că strugurii lăsați prea mult la frigider își vor pierde, treptat, prospețimea și gustul. Dacă decideți să păstrați strugurii fără ciorchine, cel mai bine este să-i folosiți în ziua următoare sau in două zile pentru cele mai bune rezultate”, susține ea.

Strugurii  ar trebui depozitați în frigider?

Deși punerea strugurilor într-o fructieră poate fi tentantă, frigiderul este o alegere mai bună pentru a păstra strugurii proaspeți. „Condiția ideală pentru avea struguri buni este o umiditate de 30-32°F”, explică Marcus.

„Depozitarea lor în ambalajul original, în sertarul pentru legume și fructe, este cel mai bun loc. Lăsați la temperatura camerei, riscă pierderea umidității, urmând să se stafidească mai repede”, adaugă ea.

Cele mai importante sfaturi pentru depozitarea strugurilor, conform specialiștilor, sunt următoarele:

  1. Nu spălați strugurii imediat ce i-ați adus acasă!

Este tentant să spălați fructele imediat, dar nu e cel mai bun mod de a menține strugurii cât mai proaspeți. Cel mai bine este să așteptați și să îi spălați înainte de a-i mănânca. Chiar dacă i-ați uscat bine după ce i-ați spălat, strugurii pot reține umiditatea, riscând să se strice mai repede.

  1. Păstrați strugurii în ambalajul original!

„Depozitați strugurii într-un recipient aerat, cu prosoape de hârtie proaspete pe partea de jos, pentru a ajuta la absorbția oricărui exces de apă și a preveni dezvoltarea mucegaiului”, spune Shaw.

De cele mai multe ori, strugurii sunt ambalați într-o cutie sau o pungă de plastic, așa că îi puteți pune direct în frigider, în recipientul original. Dacă aveți un alt recipient mai bun, puteți să-i transferați în el.

  1. Puneți strugurii în zona cea mai rece a frigiderului!

Păstrați strugurii în cea mai rece parte a frigiderului. Strugurii pot absorbi mirosurile de la alte alimente, așa că este important să-i țineți departe de alimentele cu mirosuri puternice, cum ar fi ceapa verde, usturoiul sau alte produse care au un miros înțepător.

Cel mai bun mod de a păstra strugurii după ce i-am spălat

Spălarea strugurilor înainte de a-i depozita nu este metoda recomandată pentru o prospețime de durată. Dacă țineți să spălați strugurii înainte de a-i depozita, este important să-i uscați cât mai bine.

„După ce ați clătit strugurii, aș recomanda să-i uscați  bine de tot cu prosoape de hârtie”, spune Shaw.

Apoi, depozitați strugurii urmând pașii de mai sus pentru cele mai bune rezultate.

Strugurii se pot congela!

Dacă vreți ca strugurii să reziste mai mult, băgați-i la congelator. Strugurii congelați pot rezista până la un an în congelator. Spălați și uscați bine strugurii, apoi întindeți-i pe o foaie de copt și lăsați-i să înghețe până se solidifică, ceea ce ar trebui să dureze o oră sau două. Transferați strugurii congelați într-un recipient închis etanș, relatează Parade.