Vesti bune pentru toti cei ce au ca ultima zi de depunere a declaratiilor de venit global data de 30 aprilie 2002. Cu acordul fiscului au parte de facilitati la plata impozitului, a majorarilor si penalitatilor de intarziere. Daca situatia este cu adevarat critica, asta insemnand ca pot dovedi ca au aparut brusc cheltuieli neprevazute ce le-au dat peste cap socotelile (accidente, costuri mari de spitalizare etc), sunt posibile si scutiri. Detaliile concrete nu sunt deocamdata clare, certa este doar intentia fiscului de a fi ceva mai intelegator cu cazurile speciale.
Amanarile, prima si cea mai usoara forma de clementa pe care statul pare dispus sa o acorde, sunt precedate de analizarea atenta a situatiei celui ce le solicita. Prin urmare, daca termenul la care trebuia sa va platiti impozitul pe venitul global a sosit si v-a prins cu buzunarele goale, in baza unei cereri adresate Administratiei Financiare sunteti eligibil pentru acordarea esalonarilor. Ultimul cuvant il are fiscul, iar daca este pozitiv, vi se poate stabili un nou termen de plata. Amanarea nu exclude majorarile de intarziere zilnice de 0,1% din ceea se datoreaza statului. In final, nota de plata poate fi destul de incarcata.
La fel si in cazul esalonarilor, respectiv a achitarii in rate a impozitului. Graficul de plata, stabilit de contribuabil de comun acord cu inspectorul fiscal se poate intinde pe maximum cinci ani de zile. Nerespectarea unui singur termen de plata atrage dupa sine anularea intelegerii, ceea ce inseamna reluarea majorarilor si penalitatilor de intarziere. Concomitent cu facilitatile la plata impozitului pe venitul global se acorda facilitati privitoare la majorarile de intarziere si penalitatile corespunzatoare datoriei neachitate.
Uitucii care scapa din vedere ca pe 30 aprilie trebui sa-si depuna declaratiile de venit la administratiile financiare in raza carora locuiesc sunt amendati. Daca intarzierea este de pana la 30 de zile, amenda este de 10% din valoarea impozitului datorat. Intre 30 si 60 de zile, procentul penalizator creste la 30%, iar la peste 60 de zile intarziere, amenda este de 50% din valoarea impozitului, nu mai mare insa de zece milioane de lei. Si daca avalansa amenzilor nu are nici un efect, fiscul face impunerea din oficiu. Dezavantajul unei asemenea situatii este acela ca intotdeauna impozitul astfel stabilit este mai mare decat cel datorat, deci contribuabilul, vrand-nevrand, trebuie sa faca o vizita la Administratia Financiara si sa-si declare veniturile.
Dar sa presupunem ca declaratiile de venit au ajuns unde trebuie si in timp. In luna urmatoare, fiscul trebuie sa expedieze pe adresa fiecarui platitor de impozit pe venitul global decizia finala de impunere. Din acest moment, incepe numaratoarea celor 60 de zile in care se platesc impozitele. Fiecare zi de intarziere se taxeaza cu 0,15% pe zi din suma datorata, plus penalitati pe luna/fractiune de luna, de 0,5% din impozit. Presupunand ca nici unul dintre aceste argumente nu este suficient de convingator, statului ii ramane solutia extrema. Este vorba despre executarea silita a datornicului. Daca are cont bancar, fiscul pune poprire pe sumele aflate in acesta. In cazul colaboratorilor, platitorul veniturilor ii retine maximum o treime din acestea.
Liberilor profesionisti rau platnici li se pune sechestru pe bunurile folosite in desfasurarea activitatii (computer, birou), sau pe cele personale (masina, casa).

Datoriile se prescriu in cinci ani

Sistemul de recuperare a banilor la bugetul statului pare imbatabil. Pare, pentru ca o portita de ocolire a fost deja intrevazuta. „Daca fiscul nu are ce executa, urmatorul pas este incadrarea contribuabilului la evaziune fiscala. Trebuie sa o demonstreze, ceea ce este aproape imposibil. Legea da dreptul la pierdere fiscala si la recuperarea acesteia in anul urmator. Asadar, raportez pierdere si sar, in termeni absolut legali, un impozit incomod”, spune avocatul Doru Bajan. Figura nu poate tine decat o data.
Si inca ceva. Daca in cinci ani de zile statul nu-si recupereaza impozitul, nici nu mai are dreptul de a o mai face vreodata. Suma datorata se prescrie. Situatii de acest gen sunt, in acest moment, ipotetice. Ministerul Finantelor Publice nu si-a incheiat socotelile pe 2000. Odata identificati insa datornicii, functionarii publici si instantele vor face ore suplimentare.

Calendarul platilor

* 30 aprilie depunerea declaratiilor de venit aferente anului 2001
* 30 aprilie-31 mai intervalul de timp in care pe adresa contribuabilului soseste decizia de impunere
 31 mai – 31 iulie intervalul de timp in care se plateste impozitul pe venitul global realizat in anul 2001

Fiscul acorda facilitti si scutiri la plata impozitului pe venitul global

Anticipand probabil aparitia unei noi categorii de datornici, este vorba despre micul contribuabil ce intra sub incidenta impozitului pe venitul global, fiscul este dispus sa acorde facilitati si scutiri la plata drepturilor cuvenite statului.
* Amanarea la plata se face pe baza unei cereri adresate Administratiei Financiare, aprobarea ei insemnand stabilirea unui alt termen la care puteti vira impozitul pe venit. Pe perioada amanarii curg majorarile de intarziere de 0,1% pe zi din valoarea impozitului datorat.
* Esalonarea poate fi stabilita pe o perioada de pana la cinci ani de zile. Impozitul pe venit poate fi platit in rate, conform unui grafic stabilit de comun acord cu contribuabilul. Nerespectarea unui singur termen de plata atrage dupa sine anularea esalonarii. Se acorda esalonari si la majorarile si penalitatile de intarziere.
* Scutirea la plata se face foarte rar, in situatii asupra carora fiscul decide.