O hota deasupra aragazului absoarbe gazele si vaporii, de regula printr-un filtru de carbon activ sau metalic. Costa intre doua si patru milioane de lei, cele mai scumpe avand o putere mai mare de absorbtie (pana la dubla – 400 metri cubi pe ora). Altfel, mai este importanta marca, mai cunoscute fiind Zanussi, Whirlpool, Bosch.
Aparatele de pregatit mancarea si gatit se impart in cele pentru mixare, feliere si razuire; roboti; prajitoare; aparate de preparat cafea; storcatoare; cuptoare. Ioannis Karakopoulos, directorul Vassilias, spune ca rolul principal al acestor aparate este de a economisi timpul si de a oferi mai multa libertate stilurilor de gatit: „Important e sa stii ce alegi. Noi oferim produsele mai multor marci, iar clientul, in cazul in care doreste, sa spunem, un mixer, poate alege marca Kenwood, cei care au inventat si au cea mai multa experienta pe acest produs. Sau, daca are nevoie de mai multe utilitati, poate alege un robot Chef care poate realiza retete de brutarie si patiserie, avand si dispozitive de atasare a 20 de accesorii optionale (storcatoare, feliatoare etc.).” La un robot de bucatarie mai pot fi atasate rasnite care fac faina, aparate de decojit cartofi sau de facut inghetata (in 20 de minute).
Aparatele de preparat cafea au principalul avantaj de a selecta taria. Au filtre din sita, permanente, sau din hartie, de unica folosinta. Aparatele „espresso” au rasnita integrata, sistem de filtrare a apei, incalzitor pentru cesti, sistem termic de control al cremozitatii cafelei, precum si sistem de evacuare a zatului.
Storcatoarele electrice de fructe e de preferat sa aiba un container detasabil pentru colectarea pulpei si sa fie usor de spalat (sita de protectie).
Friteuzele pentru prajit cartofi costa in jur de 1.500.000 de lei si sunt destul de asemanatoare, avand un filtru antimiros si altul antivapori, un cos pentru prajire rotativ, termostat si tub de evacuare a uleiului.
Cuptoarele cu microunde au mai multe trepte de reglare manuala a puterii, programarea timpului de functionare, semnal sonor la oprire; unele au program de decongelare. Pretul unui astfel de cuptor este in jur de 4.000.000 de lei, dar ajung si la 15.000.000 de lei, cele echipate cu sisteme speciale de distributie a undelor, regulatoare digitale sau care au mai multe posibilitati de setare automata, in functie de mancarea care trebuie gatita.
Grill-urile sunt folosite pentru a face gratar in bucatarie, dar pot fi preparate si alte alimente, chiar frigarui. Au in general mai multe zone de incalzire, in functie de caracteristicile fiecarui aliment. Blenderele sunt folosite in special pentru mixare, unele au si rasnita de cafea. Pot avea diferite accesorii. Aparatele de facut cafea sunt simple (cateva sute de mii de lei) sau aparate espresso cu facilitati in pregatirea mai multor feluri de cafea sau capuccino.    

Aparate care transforma gatitul intr-o joaca de copii
Hota Bosch

Caracteristici: un motor; filtru de carbon activ; putere 130 W, 2 trepte de absorbtie; filtru pentru grasimi, lumina; 49 db nivelul zgomotului.
Pret: 2.300.000 lei
Taietor Clatronic
Caracteristici: protector pentru degete; protectie pentru lama; putere 100 W; reglarea taierii pana la 2 mm.
Pret: 1.200.000 lei

Friteuza Tefal
Caracteristici: 900 W putere; 2,10 l capacitate ulei; Cos cu maner detasabil; carcasa termoizolanta.
Pret: 1.800.000 lei
Grill De Longhi
Caracteristici: grill dublu rotativ; incalzire partiala; buton de siguranta; reglarea inaltimii.
Pret: 2.900.000 lei.
Pr~jitor de paine Kenwood
Caracteristici: putere 1300 W; 4 felii; sistem de decongelare, de rumenire; tava pentru firimituri.
Pret: 1.000.000 lei

Cuptor cu microunde Whirlpool
Caracteristici: putere maxima 900 W in 7 nivele; functie tridimensionala de distributie a undelor.
Pret: 4.100.000 lei

Masin~ de tocat Kenwood
Caracteristici: putere 440 W; 3 discuri din otel; accesorii pentru carnati sau biscuiti
Pret: 4.000.000 lei

Robot Kenwood
Caracteristici: putere 400 W; 2 viteze; disc reversibil; lama dublu ascutita.
Pret: 2.500.000 lei

Blender Kenwood
Caracteristici: putere 250 W; 2 viteze; puls electric.
Pret: 600.000 lei

Aparat de cafea Rowenta
Caracteristici: Gratar detasabil; rezervor de apa detasabil; dozajul cantitatii de cafea; ejectarea zatului cafelei
Pret: 4.500.000 de lei