De asemenea, acesta este un demers ce trebuie făcut înaintea depunerii dosarului de înmatriculare la Registrul Comerțului, deoarece dovada sediului social face parte din setul de documente ce trebuie depus la dosar.

Găsirea unui sediu social nu este dificilă, iar antreprenorii au mai multe variante din care pot alege, una dintre cele mai populare din zilele noastre fiind serviciile de găzduire de sediu social. Dar să vedem care sunt opțiunile acceptate de lege în România.
Închirierea unui spațiu într-o clădire de birouri 

Una dintre cele mai des întâlnite opțiuni de a găsi un sediu social este închirierea unui spațiu dedicat societăților comerciale. Clădirile de birouri sunt foarte des utilizate în acest scop. Deoarece antreprenorul va avea nevoie de documente justificative referitoare la utilizarea acestui spațiu pentru activitățile firmei, contractul de închiriere sau de comodat va fi necesar la dosarul de înființare a societății.

Contractul de închiriere sau de comodat trebuie semnat atât de proprietarul clădirii de birouri, cât și de reprezentantul firmei. Principala diferență dintre aceste două tipuri de contracte constă în faptul că prin contractul de comodat proprietatea este pusă la dispoziția celui ce o va folosi în mod gratuit.
Este important de știut că Registrul Comerțului va cere verificarea dreptului de folosință ca sediu social asupra spațiului declarat la depunerea dosarului de înmatriculare a societății. Contractul trebuie înregistrat la ANAF.

Alegerea unui apartament de bloc 
O altă situație des întâlnită la căutarea unui sediu social este folosirea unui apartament de bloc în acest scop. Legea permite acest lucru cu condiția ca cel care va folosi apartamentul ca sediu social să obțină atât acordul vecinilor, cât și al asociației de proprietari din bloc. Același tip de contract – de închiriere sau de comodat – trebuie semnat între cele două părți. Ca și în cazul anterior, contractul trebuie înregistrat la ANAF.

 

Serviciile de găzduire de sediu social
În ultimii ani, au început să apară și în țara noastră filme specializate în oferirea de servicii de găzduire de sediu social. De obicei aceste servicii sunt furnizate de firme de avocatură și sunt reglementate în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale și a Legii nr. 51/ 1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. De obicei, utilizarea unor astfel de servicii implică reducerea costurilor legate de administrarea sediului social.

Găsirea unui sediu social nu este dificilă, însă trebuie avută în vedere îndeplinirea tuturor formalităților cerute de lege pentru folosirea diferitelor spații în acest scop. În cazul semnării unui contract de închiriere sau de comodat trebuie avută ținut cont și valabilitatea acestuia care, odată expirată, va atrage și expirarea valabilității sediului social. (P)