Teoriile conspirației privind microcipurile pentru vaccinul Covid-19 au început să apară în 2020, chiar înainte ca vaccinurile să devină disponibile. Teoriile susțineau că vaccinarea nu e decât o scuză pentru a injecta oamenilor un tip de microcip, care ar putea permite apoi urmărirea celui vaccinat, scrie Forbes.

Au înflori teoriile conspiraţiei

Astfel de afirmații au apărut în videoclipul „Planet Lockdown”. De asemenea, Sandoval Iñiguez, arhiepiscop emerit al arhiepiscopiei din Guadalajara, a postat pe Facebook un videoclip în care spunea: „cipul pe care vor să îl introducă în vaccin pentru a vă controla, este semnul fiarei”.

Apoi, mai sunt și cei care susțin că miliardarul Bill Gates este creierul din spatele întregii operațiuni de microcipare a omenirii. Zvonurile au început după ce Bill Gates a declarat, înainte de pandemie, că în cele din urmă „vom avea niște certificate digitale” pentru a vedea cine a fost vaccinat.

Bill Gates, printre “artizani”

Deși nu a menționat microcipurile sau urmărirea altor comportamente, afirmația sa a fost transformată în teoria conspirației. Răspândită apoi ca „Bill Gates folosește vaccinurile pentru implantarea microcipurilor”.

Gates nu este singurul nume care apare in astfel de teorii. Altele susțin că guvernul, Deep State, Anthony Fauci, George Soros sau o mulțime de alte persoane sunt implicate. În timp ce teoriile conspirației microcipurilor variază, un lucru este constant: lipsa de dovezi științifice reale care să susțină astfel de afirmații.

Aceste teorii ale conspirației microcipării au devenit atât de omniprezente încât oficialii din domeniul sănătății publice au trebuit să facă anunțuri de genul: „În ciuda a ceea ce ați auzit, vaccinurile COVID-19 nu vă vor schimba personalitatea, nu vor face să vă crească un al treilea ochi sau nu vă vor modifica ADN-ul. Cu siguranță nu au un microcip”.

Unii oameni au început să ridiculizeze această teorie a conspirației microcipului prin vaccin. „Să-mi iau microcipul” a devenit un mod obișnuit de a spune, în glumă, că ați fost vaccinat anti Covid-19. Pe Twitter au apărut și comentarii cu umor de genul: „Tocmai am fost vaccinat cu vaccinul Pfizer. Datorită microcipului pot acum să-mi pornesc mașina cu mintea”.