Primăvara este perfectă pentru a-i oferi grădinii tale un alt aspect, pentru a o ajuta să revină la viață mult mai frumos, pentru a face anumite schimbări de care plantele și copacii din curte au mare nevoie.

Primăvara înseamnă curățenie generală, atât în casă, cât și în grădină. Afară, totul are nevoie de ocrotirea ta, pornind de la pregătirea pământului și până la curățarea cu atenție de resturi și frunze uscate. Tot acum este momentul să pregătești solul pentru primele semințe de flori, pentru tunderea copacilor și a viei și pentru pregătirea grădinii de flori sau de zarzavaturi.

Ce lucrări este recomandat să faci în curte la început de primăvară?

Îngrijirea copacilor și a florilor

 

Iarna lasă urme peste frumusețea grădinii tale. Uneori, revenirea acesteia la viață are nevoie de multă atenție. Pe de o parte, ar fi bine să îndepărtezi toate frunzele și uscăciunile de la nivelul solului pentru a începe să îl pregătești pentru fertilizare și pentru noul adăpost al grădinii tale de flori. Copacii trebuiesc tăiați pentru a da roade mai bune și dacă nu cunoști cum să faci ușor acest lucru, atunci ar fi bine să apelezi la o persoană specializată sau cu ceva mai multă experiență decât tine. Copacii vor fi curățați de crengile uscate, de peste iarnă și astfel vor putea fi mai sănătoși și vor da mult mai multe roade. De asemenea, atunci când realizezi această operațiune, asigură-te că vremea de afară este prietenoasă plantelor și copacilor și nu va mai fi ger întrucât tăierea lor ar putea să îi afecteze într-o perioadă mai rece.

Trandafirii, prezenți aproape în orice curte se pregătesc pentru un nou sezon de înflorire. De aceea, ar fi cât se poate de bine să îi cureți de tulpinile uscate și să le dai voie astfel să se dezvolte. Plantează în apropierea lor lavandă, un bun remediu pentru a-i scăpa de păduchi, un parazit care le afectează destul de mult frunzele. Dacă în grădină ai tuia sau brad, cu frunze veșnic verzi, așează la rădăcina lor un strat de îngrășământ care să le dea mai multă forță.

 

Plantarea unui nou gazon și folosirea îngrășămintelor

Tot primăvara devreme este momentul în care poți planta un nou strat de gazon. Fie vei folosi rulouri de gazon, mai ușor de așezat, fie vei opta pentru însămânțarea solului cu gazon, acum, la început de primăvară trebuie să faci toate aceste lucrări. Semințele de gazon, de bună calitate și în cantitățile recomandate de producător vor fi aruncate la nivelul solului și mai apoi udate zilnic, cu o cantitate destul de mare de apă. Pentru a te asigura că tot ceea ce faci va avea rezultate, iar grădina ta va fi de un verde pur în curând, ar fi bine să optezi pentru fertilizarea solului, cu ajutorul unor îngrășăminte naturale.

Înainte de a planta gazon, gândește-te dacă ai nevoie sau nu de o instalație automată de udare a gazonului. Necesită mai multe lucrări și astfel nu vei mai fi nevoit să strici stratul de iarbă mai târziu.

 

Curățarea viței de vie și verificarea stâlpilor de susținere

Ai o boltă în grădină? Ce poate fi mai frumos decât să te adăpostești la umbra acesteia vara, în zilele cele mai călduroase. Cu toate acestea, primăvara este momentul în care trebuie să ai grijă ca bolta ta să fie perfectă. Verifică cu atenție stâlpii de susținere, cunoscuți sub numele de spalieri, întărește-i sau chiar înlocuiește-i cu unii mai trainici, dacă este nevoie. De asemenea, ar fi bine să îi vopsești și astfel vei fi sigur de trăinicia lor, primăvara este o perioadă perfectă pentru acest tip de lucrări, via nefiind foarte deasă.

Vița de vie are nevoie de o atenție specială primăvară. Aceasta se va curăța de uscăciuni și se va tăia pentru a da rod. Este bine ca această operațiune să fie făcută de persoane cu experiență pentru ca vița de vie să nu aibă de suferit. În plus, se va lega de spalieri pentru a nu atârna pe jos și pentru a beneficia de mai mult soare, dând astfel putere mai multă strugurilor să se coacă.

 

Pregătirea grădinii de zarzavat, plantarea florilor, dar și a copacilor sunt alte operațiuni ce pot fi făcute primăvara devreme, toate acestea fiind necesare pentru startul unui sezon verde extrem de frumos.