Revenind la PC-uri, acestea evoluează rapid, mai ales în ceea ce priveşte procesoarele şi plăcile video. Producătorii lansează modele performante la câteva luni, însă pentru cei care nu au nevoie de putere mare de calcul, dar vor ca PC-ul lor să ruleze rapid, trebuie să acorde o atenţie specială hard disk-ului. 

Internetul este plin de sfaturi legate de cum îţi poţi face sistemul să funcţioneze mai rapid: şterge fişierele temporare, defragmentează hard disk-ul, curăţă regiştri. Aceste operaţiuni trebuie efectuate periodic pentru a menţine hard disk-ul în condiţii optime de funcţionare. 

Mult mai performante şi mai rapide sunt SSD-urile (solid state disk). Acestea nu au componente în mişcare care să cedeze din punct de vedere mecanic, consumă mai puţină energie, sunt silenţioase, nu se încălzesc şi sunt mult mai rapide decât clasicele hard disk-uri. Un PC echipat cu un SSD porneşte mai repede, oferă rate de transfer la citire de până la 600 MB/s şi 500 MB/s la scriere, faţă de un hard disk care are o viteză teoretică de 140MB/s. Pentru cei care au abonament de internet de mare viteză, SSD-ul este obligatoriu pentru a atinge viteza promisă de operator. Dezavantajul acestora este preţul mai mare, însă piaţa e în creştere, potrivit Kingston, unul dintre cei mai mari producători de memorii pentru calculatoare din lume. Anul trecut, vânzările s-au situat la circa 130.000 de unităţi, cu 50% mai mari faţă de 2014.

Unul dintre cele mai accesibile modele Kingston de pe piaţa locală este UV400. Acesta are o capacitate de 120 GB, o viteză de scriere de 350 MB/s şi de citire de 550 MB/s. Rata de transfer este de 600 MB/s. Preţul unui model este 180 lei. Cel mai compact SSD extern cu USB Type-C din lume a fost lansat recent de ADATA. SE730 aduce performanțele de citire/scriere de până la 500MB/s într-o formă compactă ce cântărește doar 33 g. Cel mai mic SSD este certificat oficial IEC IP68 pentru rezistența la praf și la apă, şi oferă un grad de rezistență la șocuri la standarde militare. Samsung, liderul pieţei, are în ofertă zeci de modele, însă cel mai accesibil de pe piaţa locală este 650 Series care are o rată de citire de 450 MB/s şi un preţ de 250 lei. Alţi producătorii de SSD-uri sunt Transcend, SanDisk, Intel, Plextor şi Corsair.