Sărac în colesterol și sodiu, avocado ajută la controlul greutății, fiind o sursă importantă de antioxidanți, proteine și fibre. De asemenea, se laudă cu o cantitate potrivită de fibre, potasiu, magneziu, vitamine B (cum ar fi acidul folic), vitamina E și carotenoide.

Dar cum putem ști dacă avocado pe care l-am cumpărat cu două zile în urmă din piață mai este bun de consumat? Iată tot ce trebuie să știți despre acest fruct și cum puteți observa dacă e vechi.

Semnele care arată că avocado este stricat

Pentru a ști dacă avocado din frigider s-a stricat este nevoie de patru lucruri, mai precis de simțurile noastre: pipăitul (simțul tactil) aspectul (simțul văzului), mirosul și gustul. De aici trebuie să începem pentru a vedea dacă avocado e bun de aruncat la gunoi.

Pipăitul

Pentru a verifica un avocado, țineți-l în palmă și strângeți-l ușor. Dacă este ferm ca o minge, fără niciun semn de cedare, înseamnă că nu este copt. Dacă cedează puțin, este perfect. Dacă se zdrobește ușor, chiar și pe alocuri, înseamnă că e trecut și nu ar trebui mâncat. Dacă, totuși, în interior, există bucăți care pot fi recuperate, folosiți-le pentru piure, cum ar fi în guacamole, în loc să-l feliați. Dacă interiorul a devenit o pastă moale, va trebui aruncat.

Aspectul

Dacă dați peste un avocado care pare dezumflat, locul lui e direct la gunoi. Alte indicii, mai puțin evidente, includ o schimbare a culorii. Unele soiuri își schimbă culoarea mai vizibil decât altele, în special avocado Hass, care reprezintă 80% dintre cei consumați în întreaga lume. Când acest avocado este necopt, are o coajă denivelată, de un verde strălucitor, iar când se coace bine, culoarea devine verde închis sau maroniu. Dacă are culoarea maro închis sau negru, probabil că este prea copt.

Mirosul

Deși mirosul nu este primul indiciu care să ajute la detectarea prospețimii acestui fruct, un avocado trecut va avea un miros nu foarte plăcut, astringent, care nu-l va face deloc agreabil pentru consum.

Gustul

Frumusețea unui avocado constă în gustul său ușor dulce, de nucă. Pe măsură ce se strică, un gust acru sau chimic va caracteriza avocado, indicând că e rânced. Este puțin probabil ca un avocado rânced să te îmbolnăvească, dar cu siguranță nu este plăcut.

Are 20 de nutrienți esențiali, inclusiv fibre, vitamine

Avocado este un aliment indispensabil, care câștigă o tot mai mare popularitate. Acest fruct oferă 20 de nutrienți esențiali, inclusiv fibre, vitamine, potasiu și altele. Cu toate acestea, conținutul său ridicat de calorii și grăsimi vă poate face să vă întrebați dacă avocado este sănătos, dacă e consumat în mod regulat.

Îmbunătățește sănătatea intestinală

Avocado are o cantitate impresionantă de fibre alimentare – un nutrient legat de îmbunătățirea sănătății intestinale. Un avocado conține aproximativ 13,5 grame de fibre, ceea ce reprezintă aproape jumătate din recomandarea zilnică de 28-34 de grame pe zi. Respectarea aportului zilnic recomandat de fibre alimentare joacă un rol esențial în hrănirea și alimentarea bacteriilor bune din intestin.

După ce cercetătorii au analizat impactul acestui fruct asupra intestinului, au descoperit că participanții care au mâncat zilnic un avocado aveau o diversitate microbiană mai mare, care susține sănătatea florei intestinale.

Reduce riscul de boli de inimă

Pentru a reduce riscul a bolilor de inimă, este vital să adoptați o dietă bogată în potasiu, magneziu, fibre, folați, grăsimi mononesaturate, polifenoli și antioxidanți. Fiecare dintre acești nutrienți sănătoși se găsește din abundență într-un avocado copt.