Revista americană Forbes a publicat ieri topul celor mai bogaţi oameni de pe glob, lider de clasament fiind miliardarul Carlos Slim, magnatul industriei de telecomunicaţii. Jurnaliştii revistei economice elveţiene L’Echo au descoperit că miliardarii din toată lumea au 5 caracteristici comune la nivelul modului de gândire, care i-a ajutat să atingă culmile succesului.

1. Sunt muncitori

Deşi multă lume crede despre ei că au dobândit averile pe care le au în urma unor afaceri necurate, munca stă la baza succesului de care se bucură miliardarii. Sau cel puţin aşa spune Donald Trump, care arată că succesul său a fost întotdeauna atribuit muncii din greu.

2. Sunt împotriva curentului

L’Echo este de părere că miliardarii ajung acolo unde ajung din cauza faptului că gândesc mult diferit faţă de majoritate. De exemplu, Warren Buffett a spus de nenumărate ori că a investit mereu acolo unde alţi investitori au manifestat dezinteres. Filosofia acestuia nu se aplică numai în investiţiile pe pieţele de capital. Copierea unei idei, fie ea şi bună, rar este de mare succes. Idealul este să găseşti întotdeauna soluţii noi.

3. Nu au datorii

În ceea ce priveşte acest aspect, un principiu este sigur: dacă aveţi datorii nu puteţi ajunge prea departe. Este important  ca afacerile să fie demarate şi dezvoltate cu bugete proprii, pentru că în momentul în care te aflii în poziţia de datornic, nu numai că gestionezi mai greu bugetul, dar intervine în mod automat o anumită psihologie a presiunii.

4. Încrederea

Este interesant de remarcat faptul că absolut toţi miliardarii au mers înainte cu un singur gând: certitudinea că vor avea succes financiar. Într-o expresie mai scurtă, Donald Trump a rezumat acest principiu astfel: „Gândeşte ca un campion”.

5. Obiective clare

„Vreau sa devin bogat!”, este un obiectiv prea vag. Jen Smith, autorul unui blog de mare succes în Statele Unite, spune că este important să stabileşti câţi bani vrei să câştigi, ce anume vrei să faci cu banii şi în ce anume vrei să investeşti ca să câştigi şi mai mult.  

SURSA: L’Echo

DETALII:
Citeşte şi Topul celor mai bogaţi oameni din lume