Altfel spus, Dragnea a încercat să se disculpe de problemele sesizate de experţii Comisiei Europene, care au decis întreruperea plăţilor pentru proiectele din Axa 2 ce privesc îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport.

Liviu Dragnea: Proiectul tehnic nu este realizat de Consiliul Judeţean. Proiectul tehnic, caietul de sarcini, unde sunt prevăzute toate aceste elemente, toate aceste condiţii care se pun la licitaţii, nu este realizat de Consiliul Judeţean. El a fost realizat de către o firmă de proiectare. Mai departe, ceea ce este foarte important. Proiectul tehnic, după ce a fost realizat de forma de proiectare, a fost trimis de către Consiliul Judeţean spre evaluare la Agenţia de Dezvoltare Regională şi a fost evaluat de evaluatori independenţi, desemnaţi de Ministerul Dezvoltării şi declarat ca aprobat. Avem în sensul ăsta o adresă oficială de la Ministerul Dezvoltării din decembrie 2008, în care spun că: urmare analizei proiectului de execuţie, vă comunicăm faptul că nu există elemente care să necesite solicitarea de clarificări şi vă rugăm să demaraţi… procedurale, în vederea încheierii contractului de finanţare.

Robert Turcescu: Deci, ziceţi dumneavoastră, că aţi avut verde de la Ministerul Dezvoltării.

Liviu Dragnea: Nu, nu-i vorba de verde. E vorba ca proiectul tehnic, caietul de sarcini, care stau la baza organizării licitaţiei a fost verificat de evaluatori independenţi desemnaţi de Ministerul Dezvoltării – şi asta nu s-a întâmplat la sediul Consiliului Judeţean – şi declarat aprobat, în sensul că nu necesită clarificări. În sensul că este în regulă. Mai departe, după această operaţiune urmează procedural vizita în teren de la ADR şi de la Ministerul Dezvoltării şi în baza raportului respectiv se recomandă finanţarea proiectului. Urmează procedura de achiziţie publică, care a fost realizată, încă o dată spun, pe baza proiectului tehnic şi a caietului de sarcini.
Replica lui Răzvan Murgeanu, secretar de stat în MDRT
Răzvan Murgeanu: În primul rând vreau să vă spun că proiectele tehnice nu le vede Ministerul Dezvoltării, le vede numai ADR. Deci, n-are nici o legătură Ministerul Dezvoltării cu proiectul tehnic, este o chestiune care ţine strict de administraţie ADR, adică Agenţia de Dezvoltare Regională şi este verificat atât de ADR cât şi de evaluatori independenţi. Într-adevăr, aşa cum a spus domnul Dragnea. Mai departe, documentele de licitaţie primare – adică caietele de sarcini – sunt făcute la Consiliul Judeţean şi nu la Ministerul Dezvoltării, că nu are nici o legătură Ministerul Dezvoltării cu caietele de sarcini, clar. Iar licitaţia şi adjudecarea ei este făcută tot de administraţia publică locală. În cazul de faţă Consiliul judeţean. Ce incriminează de fapt Comisia Europeană? Faptul că la criteriile de selecţie nu au fost făcute transparent, ci au fost făcute cu dedicaţie, aşa cum se spune acolo. Şi nu numai asta. Eu nu vorbesc acuma numai de Teleorman, vorbesc în general de ce s-a discutat astăzi. Şi un alt factor important că la unele dintre aceste entităţi locale nu se justifică urgentarea, dacă vreţi procedura de urgenţă în licitaţii.
Citește și: Comisia Europeană a suspendat plățile pentru reabilitarea drumurilor județene. Răzvan Murgeanu: "Autoritățile de control nu și-au făcut bine treaba"