Atunci când nu ai prea mult spațiu la dispoziție în casa ta, poate să fie dificil să alegi piesele de mobilier ideale și tocmai de aceea suntem aici, pentru a îți veni în ajutor și pentru a te ghida în tot ceea ce privește procesul de amenajare. Nu trebuie să fii neapărat designer de interior pentru a reuși să îți decorezi și să îți mobilezi casa, poți să o faci și dacă te documentezi pe cont propriu. Sigur, în cazul în care simți că te depășește acest lucru, poți să apelezi oricând la ajutorul unui profesionist, însă noi vorbim acum despre cazul în care vrei să fii propriul tău designer de interior.

Hai să vedem cum decorezi un living mic și ce piese de mobilier este indicat să alegi pentru acesta.

Începe prin a împărăți spațiul

Livingul este camera în care mulți oameni își petrec cel mai mult timp, fie că aleg să se relaxeze, fie că aleg să socializeze. Tocmai de aceea este extrem de important să împarți spațiul pe zone destinate diverselor activități.

Chiar și dacă ai un living mic, poți să delimitezi aceste spații. Spre exemplu, poți crea o zonă de relaxare, în care poți plasa o canapea extensibilă cu două locuri sau un colțar extensibil în care să te odihnești privind la televizor sau citind o carte. Apoi, poți delimita spațiul în care servești masa. Dacă acest lucru se întâmplă în living, alege o masă care să se potrivească perfect în acest spațiu și câteva scaune, în funcție de numărul membrilor familiei tale. De asemenea, poți să optezi pentru scaune pliabile, pe care atunci când nu servești masa să le depozitezi în bucătărie sau în orice spațiu consideri că este mai nimerit pentru acest lucru. În cazul în care dorești să amenajezi și un mic birou în living, te poți orienta către plasarea unui birou de dimensiuni reduse, în care să-ți desfășori activitatea, dar acest lucru depinde foarte mult de spațiul pe care îl ai la dispoziție.

Cum alegi mobila

Următorul pas important este acela de a îți alege mobila. Ca un sfat general, ține cont de faptul că atunci când nu ai prea mult spațiu la dispoziție, trebuie să creezi senzația de spațiu și un truc indicat în acest caz este să alegi mobilă care să se extindă în sus, cum ar fi etajerele și dulapurile înalte. De asemenea, există și dulapuri care ascund etajere, așa că poate să fie și această opțiune pentru tine. 

În ceea ce privește spațiul de relaxare, așa cum am menționat și anterior, te poți orienta către o canapea extensibilă cu două locuri, care să aibă picioare înalte și astfel să creezi și un mic loc de depozitare sub aceasta. Dacă ai un spațiu extrem de mic, poți să renunți cu totul la masa din living sau să alegi una extensibilă. 

Nu uita de lumină pentru că și aceasta te poate ajuta să creezi senzația de spațiu mai amplu. Astfel, alege corpuri de iluminat pe care să le plasezi în living și care să te ajute în acest sens. 

Dacă ești iubitor de plante și vrei să le ai în această cameră, poți să alegi ghivece suspendate sau suporturi verticale care se agață pe pereți și astfel vei salva și mai mult spațiu.

Sunt importante și elementele de decor și noi te sfătuim să nu alegi foarte multe pentru a nu crea senzația de aglomerare. Alege-le pe cele strict necesare și care îți plac cel mai mult. 

Acum, că știi mai multe despre cum poți să amenajezi un spațiu mic, îți urăm spor la treabă. Fie că alegi o canapea extensibilă cu două locuri, fie că alegi un colțar extensibil sau orice alt tip de mobilă, important este să îți placă și să te simți bine în living.