Pentru că 29 august a marcat data la care s-a născut starul pop Michael Jackson, atacatorii virtuali nu au ratat ocazia să exploateze acest eveniment, care are potenţialul să adune laolaltă mii de fani ai vedetei.
Ei au creat o pagină de Facebook “I love Michael Jackson”, care a strâns deja peste 25,000 de utilizatori. Aceasta le oferă fanilor atât posibilitatea de a lăsa mesaje emoţionante cu ocazia zilei de naştere a artistului, cât şi şansa de a câştiga gadget-uri scumpe, o idee în spatele căreia se află mecanisme clasice de colectare a datelor personale.
Cum se desfăşoară înşelătoria? În partea stângă a paginii, sub imaginea de profil, atacatorii au plasat o serie de anunţuri cât se poate de atrăgătoare: “get a free iPad” (câştigă un iPad) şi “get a free Dell” (câştigă un Dell). Pentru a intra în posesia premiilor mult râvnite, utilizatorii nu trebuie decât să completeze o serie formulare de înregistrare cu datele personale, precum adresă de e-mail şi adresă fizică, dată de naştere, plus numere de telefon.
Toate acestea deschid calea unui val de mesaje spam, mesaje nesolicitate, reclame targetate sau SMS-uri promoţionale, cu care utilizatorii neştiutori vor fi bombardaţi ulterior.