Introducerea acestui însemn a fost determinantă pentru iniţierea unei serii de acţiuni favorabile promovării conceptului de dezvoltare durabilă pe plan mondial. Este vorba atât de implicaţii la nivelul relaţiilor angajat-angajator, cât și în ceea ce privește mentalitatea de business pe care a propagat-o până în prezent. Iar acest impact a fost înregistrat cu mult dincolo de domeniul prioritar al iniţiatorilor.

Cele patru „E-uri”

Dezvoltate inițial, în anul 1992, de Confederația suedeză a angajaților profesioniști (TCO), eco-etichetele au devenit deschizătoare de drumuri la nivel mondial în procesul de atingere a obiectivelor Organizației Națiunilor Unite legate de producție și consum, așa cum au fost ele stabilite în 2002, la Summitul mondial pentru dezvoltare durabilă. La sfârșitul anului 2007, acest însemn asociat unui sindicat „prietenos cu mediu” era afișat pe mai bine de jumătate din monitoarele vândute în lume. La acea dată însă s-a luat decizia ca acestea să fie vizibile pe alte peste 7000 de produse.

Conform declarațiilor conducerii TCO, în cadrul confederației s-a creat o unitate de dezvoltare pentru a gestiona creșterea exponențială a impactului etichetelor. Scopul unic al acestei entități a fost de a negocia contracte concrete cu peste o sută de companii și întreprinderi pentru a se ocupa de „cele patru E-uri”: ergonomie, ecologie, energie și emisii. Multe dintre companii sunt branduri bine cunoscute, precum Hewlett Packard, Fujitsu Siemens, Philips și Samsung.

Etichetele TCO – acum mărci vizibile pe monitoare de computere, imprimante, tastaturi, căști și mobilă de birou – stau drept dovadă a faptului că produsele respectă și sunt verificate în conformitate cu standardele-cheie referitoare la folosirea materialelor chimice, eficiența energetică, expunerea la radiații, sănătate și siguranță, precum și ergonomie.

Efectul bulgărelui de zăpadă

Reprezentanții Confederației Sindicale Internaționale, o organizație umbrelă cu peste 168 de milioane de membri, au subliniat faptul că eco-etichetele au devenit un element vital în promovarea evaluărilor la locul de muncă (workplace assessments – eng.). Acest concept, extins la nivel mondial, înseamnă semnarea unor acorduri între angajatori și sindicate, prin care fiecare parte își asumă atingerea unor scopuri sustenabile. În plus, s-a demonstrat că aceste etichete sunt demne de încredere și pot economisi timp și bani în favoarea celor care iau decizii referitoare la utilaje sau metode mai bune de producție, indiferent de granițe sau sectoare de activitate, în întreaga lume.

Mai mult, unitatea de dezvoltare TCO, cu filiale deschise în șase țări, pe trei continente, își propune să accelereze eforturile de promovare a etichetelor în sânul sindicatelor și lucrătorilor. Explicația este că acestea crează o legătură vitală între produsele pe care angajații ar trebui să le cumpere la locul de muncă și ceea ce achiziționează din ce în ce mai frecvent pentru ei înșiși și promovează implicit în propria comunitate. Acest proces duce astfel la declanșarea efectului de bulgăre de zăpadă în direcția extinderii asumării măsurilor de mediu și dezvoltare durabilă și ar putea fi aplicat cu succes și în România. De altfel, gradul de extindere a măsurilor luate de guverne pentru dezvoltarea durabilă și consumul responsabil este monitorizat în fiecare țară de unitatea TCO.

Acest studiu de caz face parte din colecţia de resurse a primei comunităţi de practică pentru dezvoltare durabilă din România. Comunitatedurabila.ro îşi propune să ofere celor interesaţi un instrument colaborativ de învăţare pentru dezvoltare durabilă şi reuneşte în acest sens experţi şi manageri de proiecte din domenii diverse, cu toţii motivaţi să dezvolte profilul durabil al proiectelor pe care le conduc.
Comunitatea este un rezultat al proiectului „Parteneriat pentru dezvoltare durabila” co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!” iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.