Proiectul Amber Gardens a obţinul prima certificare „Casă Verde” din București, acordată de Romania Green Building Council (RoGBC).

„Analiza realizată de Romania Green Building Council confirmă că proiectul Amber Gardens demonstrează că astăzi pot fi atinse cele mai ambițioase obiective ale directivei de Eficiență energetică a Uniunii Europene pentru 2020: consum energetic egal cu zero, respectând în același timp principii suplimentare, esențiale pentru clădirile verzi”, a declarat Steven Borncamp, CEO RoGBC.

Dezvoltatorul va continua proiectul cu încă 54 de locuinţe similare a căror preţuri încep de la 230.000 de euro, fără TVA, pentru o casă cu o suprafaţă de circa 250 mp şi un teren de circa 650 mp. Consumul energetic al unei astfel de locuinţe este de 32,3 Kwh/m²/an, comparativ cu locuințele care au primit un certificat de performanță energetică clasa C (325 Kwh/m²/an), clasa A (150 Kwh/m²/an) sau cele care se califică pentru o ipotecă verde (90 Kwh/m²/an).

Casele pasive construite de compania cu capital elen consumă cu 90% mai puțină energie față de o locuință clasa C și de cinci ori mai puțin decât o locuință clasa A. Costul anual al energiei folosite este circa 630 de euro. Locuințele certificate la nivel de performanță energetică C ajung la cheltuieli de 3.889 euro pe an, cele cu un nivel de performanță A – 1.857 euro, iar casele care se califică pentru o ipotecă verde, 939 euro pe an.

Proiectul Amber Gardens este câștigător al premiului întâi la concursul Anuala de Arhitectură București 2013.