Producătorul ChatGPT OpenAI este evaluat la 86 de miliarde de dolari, iar rivalii Anthropic și Inflection la 15 miliarde de dolari, respectiv 4 miliarde de dolari. Unii cercetători cred că acesta este doar începutul. Și că inteligența artificială nu va face doar o mână de tehnicieni foarte bogați, așa cum au făcut înainte rețelele sociale, smartphone-urile și computerele, scrie Vox.

Tot mai multe voci cred că IA este setată să facă societatea mult, mult mai bogată, generând o creștere economică la o scară care nu a mai fost experimentată ​​până acum.

Inteligența artificială este setată să facă societatea mult mai bogată

În 2020, cercetătorul AI Ajeya Cotra, de la Open Philanthropy, a publicat un raport în care susținea că inteligența artificială suficient de puternică pentru a determina o creștere economică de 20 până la 30% va apărea foarte curând, înainte de anul 2100.

Ulterior, Tom Davidson a efectuat o investigație mai aprofundată a potențialului IA de a alimenta creșterea economică și a concluzionat că o creștere economică pe cap de locuitor de până la 30% pe an, rezultat al IA, este posibilă în acest secol.

De când au început să se țină evidențe, la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial, SUA au înregistrat o medie a creșterii economice de 3,2% pe an. Din 2000, creșterea a fost mai anemică, cu o medie de 2,2%. Creșterea pe cap de locuitor, care este afectată de schimbările populației, precum și de cele economice, a fost și mai firavă.

Nicăieri în istorie, nici în Anglia în timpul Revoluției Industriale, nici în Japonia în perioada anilor 60, nici în China în ultimele decenii, nu a existat o creștere de 20 până la 30% pe an. Pentru a fi mai clari, o creștere de 30% înseamnă că dimensiunea economiei s-ar dubla la fiecare 2,5 ani și ceva. Pe baza nivelurilor actuale de creștere, economia SUA nu se va dubla timp de 35 de ani.

Economistul Ben Jones a remarcat că americanul de astăzi este de aproximativ 100 de ori mai bogat decât erau oamenii atunci când a început creșterea economică. Într-un sistem cu o creștere de 30% pe cap de locuitor, în 25 de ani am fi de o mie de ori mai bogați decât acum.

Ar putea fi doar o altă tehnologie utilă care ne va face viața mai bună

IA ar putea fi doar o altă tehnologie utilă, asemănătoare mașinii de spălat. Din această perspectivă, ne poate face viața mai bună, la fel ca majoritatea minunilor tehnologice.

Cu toate acestea, IA ar putea fi cu totul altceva, răsturnând presupunerile făcute pentru a înțelege lumea din jurul nostru.

În raportul din 2021, Davidson prezintă trei argumente generale ale unei explozii a creșterii economice.

Primul argument este istoric. Într-un raport anterior pentru Open Philanthropy, cercetătorul David Roodman a analizat traiectoria economiei mondiale pe termen foarte, foarte lung – până la anul 10.000 î.Hr.

El a concluzionat că modelul de creștere economică, examinat prin această lentilă, este supraexponențial. Creșterea exponențială înseamnă că economia crește cu o rată constantă, anuală, de 2 sau 3 la sută. Creșterea supraexponențială înseamnă că rata de creștere crește și ea în timp. Conform lui Roodman, este ceea ce s-a întâmplat.

Al doilea argument al lui Davidson se bazează pe un set popular de teorii economice privind motivul accelerării creșterii pe termen foarte lung. Răspunsul scurt pe care îl dau aceste teorii este că creșterea populației a permis accelerarea creșterii economice.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui model este că există profituri descrescătoare ale forței de muncă suplimentare și capitalului suplimentar. Dacă aveți o cafenea cu cinci barista și fără espressoare, primul espressor îi va face mult mai productivi. Dar cea de-a 200-a mașină nu va face nimic, deoarece cei cinci angajați nu pot rula 200 de mașini simultan.

De asemenea, dacă aveți 200 de espressoare și niciun barista, primul barista pe care îl angajați va fi foarte valoros.

Ar putea să facă rentabilitatea capitalului mai constantă

Introduceți AI la nivel uman în această ecuație și se pot întâmpla o serie de lucruri care fac ca creșterea supraexponențială să pară probabilă. De exemplu, IA ar putea să facă rentabilitatea capitalului mai constantă. Asta pentru că poți investi oricând în capital (roboți sau alte sisteme IA) și să obții același rezultat ca și cum ai fi angajat pe cineva.

Economiștii Philip Trammell și Anton Korinek au analizat aproximativ 25 de moduri de a conecta IA la acest model standard, precum și modele „endogene” mai recente care tratează diferit schimbările tehnice.

Multe dintre aceste abordări au ca rezultat o predicție a creșterii supraexponențiale.

Inteligența artificială avansată ar putea automatiza cercetarea, stimulând creșterea accelerată a productivității. Ar putea crește rata de rentabilitate a investiției în capital făcând capitalul mai util.

Inteligența artificială își va arăta potențialul

Cei care cred într-o explozie a creșterii economice susțin că modelarea IA își va arăta potențialul.

Progresele tehnologice din trecut, cele care ne-au adus o creștere constantă, „au luat forma unor tehnologii care automatizează segmente mici de producție, oferind beneficii modeste și necesitând implementarea a numeroase schimbări costisitoare sincronizate în întreaga economie”, afirmă economistul și teoreticianul exploziei creșterii, Tamay Besiroglu.

„În schimb, dacă IA este capabilă de tot ce poate face un om, am putea automatiza un număr mare de sarcini dintr-o singură mișcare, cu actualizări mai puțin costisitoare ale proceselor existente”, susține Besiroglu.

Scepticii nu sunt de acord. IA, oricât de impresionantă ar fi, pur și simplu nu poate să înlocuiască toată forța de muncă. IA nu motivează. Nu gândește analitic, nu înțelege substanța obiectului.