În discursul său inaugural, din ianuarie 2021, Biden a anunțat că America ”își va reface alianțele”. Determinarea lui Biden de a conduce în probleme internaționale ar putea fi văzută și prin acordul SUA privind crearea unui fond de „pierdere și daune” , la COP27 din Egipt, după obiecții care au durat timp de 30 de ani. Fondul este conceput pentru a compensa țările mai sărace pentru daunele climatice.

Adio politicii lui Trump!

În timpul mandatului lui Trump, SUA s-au retras din tratatele internaționale și au adoptat sloganul „America first” față de afacerile internaționale. Trump a eliminat SUA din acordul nuclear cu Iranul, a retras America din Acordul de la Paris privind schimbările climatice și a constrâns Canada și Mexic să renegocieze Acordul de Liber Schimb (Nafta). Hotărârea lui Trump de a pune America pe primul loc a dus la un declin al conducerii globale a Statelor Unite. Unii comentatori au sugerat chiar că acest declin a subminat suveranitatea Ucrainei.

Invazia Ucrainei a făcut ca SUA să preia conducerea în diplomația internațională

Nu e deloc surprinzător faptul că, sub Biden, SUA și-au asumat un rol mai central în afacerile internaționale. În campania prezidențială, el a promis că va restabili „conducerea Americii pe scena mondială”. Experții au identificat politica externă a lui Biden ca fiind o repudiere explicită a moștenirii lui Trump –  „America First” –  în favoarea „restaurării ordinii multilaterale”.

Invazia Ucrainei a făcut ca SUA să preia, din nou, conducerea, în diplomația internațională. Pe parcursul conflictului, SUA au furnizat peste 68 de miliarde de dolari în ajutor militar și umanitar.

Pe plan intern, a existat un sprijin bipartizan considerabil pentru politica lui Biden față de Ucraina. Singura opoziție a republicanilor a venit din partea adepților lui Trump. După doi ani la Casa Albă, este clar că Biden nu intenționează să diminueze rolul SUA în afacerile internaționale. Congresul SUA, acum cu o majoritate republicană în Cameră, este puțin probabil să împiedice revenirea Americii în afacerile internaționale. Biden are o experiență mare în colaborarea cu republicanii din Congres și, cel mai probabil, acest lucru va continua în viitorul imediat.

Biden a fost activ  și când a decis poziția NATO cu privire la Ucraina. El a spus, în numele tuturor aliaților, că ”vom rămîne cu Ucraina, atâta timp cât va fi nevoie și ne vom asigura că nu vor fi învinși”.

Nu toate deciziile de politică externă au fost aplaudate

Cu toate acestea, nu toate deciziile de politică externă au fost apreciate. Anul trecut, forțele americane s-au retras din Afganistan într-un mod haotic. Aceasta a fost urmată rapid de prăbușirea guvernului afgan susținut de SUA. Retragerea americanilor a adus critici internaționale și interne și a subminat încercările lui Biden de a restabili conducerea diplomatică globală americană. În loc să construiască națiuni democratice peste mări, administrația Biden adoptă ceea ce unii numesc „liberalismul fortăreață”, adică protejarea democrației acolo unde aceasta există deja, cum ar fi Ucraina.

Biden continuă să repare relațiile Americii cu restul lumii

Rămâne de văzut dacă nivelul sprijinului acordat de americani pentru Ucraina va mai fi suficient. Experții avertizează că o recesiune economică severă în SUA ar putea reduce sprijinul public pentru banii oferiți de Washington Ucrainei. Este însă clar că sprijinul pentru Ucraina va continua, într-o formă sau alta, deoarece președintele Biden continuă să repare relațiile Americii cu restul lumii.