Din nou veşti proaste din America. Bugetul pentru 2010-2011 propus de administraţia Obama prevede un deficit record de 1.600 de miliarde de dolari, preţul plătit pentru salvarea băncilor şi pentru stimularea economiei. Cum au ajuns totuşi Statele Unite să aibă cel mai mare deficit înregistrat de la Cel De-al Doilea Război Mondial încoace?

Totul a început în anul 2000, care poate fi considerat sfârşitul echilibrului economic al Americii. În momentul în care Bill Clinton părăseşte Casa Albă, bugetul american avea un surplus de 236,2 miliarde de dolari. Evenimentele care au urmat după anul 2000 au avut un impact major asupra cifrelor macroeconomice.

În anul 2002, Statele Unite înregistrau un deficit de 157,8 miliarde de dolari, ca urmare a impactului asupra economiei pe care l-au avut atentatele de la 11 septembrie 2001, care l-au forţat pe George W. Bush să reducă taxele.

În anul 2004, deficitul bugetar s-a dublat şi a ajuns la 412,7 miliarde de dolari. America incepea un război extrem de dificil, pentru care era nevoită să scoată foarte mulţi bani din buzunat.

În 2008, America avea un deficit de 458,6 miliarde de dolari şi probabil că ar fi rămas mult timp la acest nivel dacă sistemul economic american nu intra în colaps odată cu prăbuşirea sistemului financiar. Bush semnează „nota” pentru bănci în valoare de 700 de miliarde de dolari, iar peste puţin timp, Obama pune în aplicare un plan de relansare economică de aproape 800 de miliarde de dolari. Consecinţa? Deficitul bugetar sare în 2009 la 1.400 de miliarde de dolari.

Lucrurile par că nu se opresc aici, astfel că pentru anul viitor Statele Unite mai pun încă 200 de miliarde de dolari la deficit, făcându-i pe analiţti să-şi pună două întrebări care deocamdată rămân fără răspuns: Care este fundul sacului în ceea ce priveşte deficitul bugetar şi cine şi pentru câte generaţii va plăti acest deficit?