Publicația americană NationalInterest scrie că Secretarul de Stat Mike Pompeo are de gând să plaseze Cuba pe lista SUA a sponsorilor de stat ai terorismului. Dacă Pompeo urmează această idee, atunci va fi o nouă eroare majoră în modul cum se face și se desface această listă, consideră NI. De altfel, luna trecută, administrația Trump și-a asociat campania de favoruri pentru guvernul Netanyahu cu eliminarea Sudanului de pe listă.

Prin intermediul mai multor administrații, țări precum Irakul și Coreea de Nord au fost incluse sau radiate de pe listă, nu din cauza vreunei schimbări a comportamentului lor în ceea ce privește terorismul, ci din anumite simpatii sau antipatii ale liderilor de la Casa Albă față de țările respective. De exemplu, administrația Reagan a scos Irakul de pe listă ca parte a unei apropieri de Irak în timpul războiului Iran-Irak, din anii 1980. După care l-a repus pe listă când forțele lui Saddam Hussein au invadat Kuweitul.

Cuba a fost menținută pe lista sponsorilor terorismului

Cuba, e clar, nu este un stat sponsor al terorismului. Au trecut decenii de când regimul de la Havana, mai ales după pierderea principalului său susținător, Uniunea Sovietică, s-a angajat în genul de activități peste mări care ar putea constitui un argument plauzibil pentru listare. Aceste activități includeau sprijinul său material pentru mișcările revoluționare din America Latină și operațiunile militare din Africa, proiecte care țin de trecut.

Cuba a fost menținută pe lista sponsorilor terorismului de stat din motive politice interne. Mai mult americane, nu cubaneze. Apoi, a fost în cele din urmă retrasă de pe listă în 2015, ca parte a normalizării relațiilor diplomatice de către administrația Obama cu Havana.

Există și acum o explicație pentru care Trump îi lasă ca moștenire lui Biden includerea Cubei pe listă: un semn de recunoștință pentru americanii cubanezi care au păstrat Florida în tabăra republicanilor la alegerile din noiembrie. Iar Pompeo va dori, desigur, să păstreze sprijinul acelei părți a electoratului, dacă va candida el însuși la viitoarele alegeri.

Publicația americană arată însă că, atunci când un instrument antiterorist este folosit în mod abuziv, acesta slăbește antiterorismul. Scopurile listei SUA sunt de a nominaliza și a pune la zid regimurile care ajută sau comit terorism, de a descuraja regimurile să recurgă la terorism și de a oferi un stimulent pentru ca regimurile de pe această listă să renunțe la astfel de acțiuni.

Utilizarea abuzivă a listei dă, de asemenea, un mesaj că Statelor Unite nu le pasă de antiterorism. Mai ales când administrațiile americane dau dovadă de indulgență în cazul Arabiei Saudite și al Israelului, care chiar au comis acte de terorism internațional.