Printre măsuri se numără reducerea pensiilor cu 20%, disponibilizarea temporară a 30.000 de angajaţi publici, micşorarea nivelului minim de la care se începe impozitarea şi majorarea taxelor asupra proprietăţilor. „Măsurile luate azi ne permit să îndeplinim condiţiile din planul de ajutor financiar până în 2014”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Ilias Mossialos, citat de Reuters. Oficialii UE şi ai FMI vor veni din noul la Atena săptămâna viitoare pentru a verifica progresele făcute şi este posibil ca tranşa de 8 mld. euro din ajutor, fără de care Grecia nu poate plăti salariile şi pensiile în luna octombrie, să fie aprobată.
Ca de obicei, „austeritatea” are un înţeles ceva mai special în Grecia. Reducerea pensiilor, de exemplu, nu se aplică la toate pensiile uniform. De fapt, se reduc cu 20% sumele care depăşesc pragul de 1.200 de euro. Astfel, dacă cineva are o pensie de 1.500 de euro, acesta va primi 1.440, reducerea fiind de doar 60 de euro. De asemenea, pentru pensionarii sub 55 de ani, adică mulţi dintre foştii lucrători din sectorul public, se reduc cu 40% sumele care depăşesc 1.000 de euro.
Nici „concedierile” nu sunt aşa cum sună. 30.000 de angajaţi ai statului vor fi „trecuţi în rezervă” până la finalul anului. În această perioadă vor primi salariu, ce-i drept mai mic. Abia peste câteva luni se va lua o hotărâre cu privire la soarta lor, dacă vor fi concediaţi definitiv sau dacă vor fi reangajaţi.
Evident, măsurile anunţate au stârnit iarăşi un val de numulţumire. Mâine, Atena va fi paralizată de o grevă generală a lucrătorilor din transportul în comun. Greva se suprapune cu o grevă a taximetriştilor, nemulţumiţi şi ei de ridicarea privilegiilor de castă pe care le aveau până acum. Rezistenţa grecilor la schimbarea absolut necesară este atât de mare, încât, atunci când ministrul de Finanţe Evangelos Venizelos declara în Parlament că mulţumeşte inspectorilor internaţionali pentru prezenţa lor, fără de care n-ar fi reuşit să introducă măsurile de austeritate, angajaţii săi din minister au anunţat şi ei o grevă generală. Săptămâna viitoare, toţi angajaţii din finanţele publice din Grecia, inclusiv inspectorii de la fisc, vor protesta două zile împotriva reducerilor de salarii. Lor li se adaugă şi angajaţii din învăţământ.