Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat situaţia prezenţei la turul doi al alegerilor prezidenţiale. El îi critică pe cei care susţin că nu merg la vot pentru că nu au cu cine vota. CTP spune că acest lucru este o tâmpenie şi explică care ar fi soluţia corectă pentru aceste persoane.

“De pildă, să pronunţi o frază ca asta: „Nu mă duc la vot că nu am cu cine să votez”. Asta este o tâmpenie şi pe care o pronunţă, i se pare logic, i se pare că a spus un lucru de mare elevaţie intelectuală. Dom’le poţi să te duci la vot şi să laşi votul alb. Asta este o opţiune democratică validă, după părerea mea. Laşi votul alb, dacă într-adevăr nu găseşti cu cine. Dar te duci, te duci la vot şi prin prezenţa ta la vot, stimaţi concetăţeni, ştiţi ce faceţi? Veţi întări legitimitatea celui care câştigă, contează votul dumneavoastră, chiar dacă e alb. Prin faptul că cel care câştigă cu o prezenţă de, să sperăm, în această seară 55% sau chiar peste din câte putem extrapola în clipa de faţă”, a declarat CTP pentru Digi24.

Gazetarul atrage atenţia şi asupra unei diferenţe uriaşe întrei cei doi candidaţi, care nu s-a mai văzut după 1990.

“Niciun om raţional nu poate fi convins 100% de cei doi candidaţi, de niciunul dintre cei doi candidaţi pe care îi avem în faţă, în niciun caz. Dar eu ştiu toate alegerile de 30 de ani încoace, lăsând la o parte 1990, în niciuna dintre celelalte tururi de alegeri prezidenţiale, niciodată fractura, să-i spun ideologică, dintre cei doi reprezentanţi, nu contează din punct de vedere uman cum sunt ei, putem să le reproşăm o grămadă lucruri, fractura nu a fost niciodată atât de mare.”

Cristian Tudor Popescu mai face şi o descriere foarte plastică a acestui tur de scrutin, în care nu există candidaţii Iohannis şi Dăncilă, ci doar unul singur: strigoiul lui Ceauşescu.

“Deci lucrurile sunt extrem de clare. Există un singur candidat, acum, în turul II. E vorba de strigoiul lui Ceauşescu. În 26 mai românii au înfipt ţăruşul, spuneam atunci, seara. Au înfipt ţăruşului în strigoiul lui Ceauşescu. Şi strigoiul se zbate, că ăsta cedează greu. Acum, se poate face un pas hotărâtor spre a da ortul popii strigoiului lui Ceauşescu, despre asta este vorba. Problema este clară, este dură, este contrastantă, nu poţi să spui că «nu mă interesează, stau acasă n-am ce vota». Doar dacă simulezi gândirea şi nu gândeşti.”