Vești bune pentru românii care stau la bloc! Cseke Attila: Clădirile vor fi consolidate doar pe banii statului

Ministrul Dezvoltării a subliniat că românii care locuiesc în clădiri cu risc seismic nu vor putea să își vândă locuințele timp de 25 de ani, dacă acestea vor fi consolidate cu fonduri de la stat. În caz contrar, vor fi nevoiți să dea banii înapoi.

„Nu va mai exista o confinanțare. Practic, programul prevede finanțarea integrală din bugetul de stat a consolidărilor de risc seismic, astfel încât să nu mai avem discuția referitoare la proprietarii care nu pot să suporte pentru că nu au posibilități financiare și așa mai departe”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Este vorba despre o interdicție de vânzare pentru proprietar

De asemenea, acesta a subliniat că este vorba despre „o interdicție de vânzare pentru proprietar, pentru că este o creștere a valorii apartamentului prin consolidare de risc seismic, care este o finanțare de la stat.”

„Acest lucru este legat de o interdicție de vânzare pentru proprietar, pentru că este o creștere a valorii apartamentului prin consolidare de risc seismic, care este o finanțare de la stat. Vom avea o interdicție de vânzare, respectiv în perioada interdicție de vânzare proprietarul poate să își vândă apartamentul, dar atunci trebuie să restituie statului cota parte din investiția de consolidare de risc seismic. Perioada interdicției este de 25 de ani pentru persoane fizice”, a completat Cseke Attila.

Când a avut loc ultima dată un seism în România?

Amintim că locuitorii județului Vrancea au început noul an cu un cutremur! În ziua de 3 ianuarie 2022 a fost înregistrat un seism cu magnitudinea de 3,3 pe Richter, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Acesta a avut loc la ora locală 8:36, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 129 de kilometri. De asemenea, a fost resimțit în apropierea următoarelor oraşe: 75 km est de Braşov, 104 km sud de Bacău, 118 km vest de Brăila, 141 km nord de Bucureşti, 117 km vest de Galaţi, 184 km sud-vest de Iaşi, 90 km nord-est de Ploieşti, 161 km nord-est de Piteşti, 206 km nord de Ruse și 189 km est de Sibiu.