Luni dimineața la ora locală 8:36, în zona seismică Vrancea, a avut loc un cutremur la o adâncime de 129 de kilometri.

Seismul s-a simțit în apropierea următoarelor oraşe: 75 km est de Braşov, 104 km sud de Bacău, 118 km vest de Brăila, 141 km nord de Bucureşti, 117 km vest de Galaţi, 184 km sud-vest de Iaşi, 90 km nord-est de Ploieşti, 161 km nord-est de Piteşti, 206 km nord de Ruse și 189 km est de Sibiu.

Sursă: infp.ro

Cutremur în România

De la începutul lui 2022, în țara noastră au mai fost înregistrate alte două cutremure. Un seism cu magnitudinea de 3,4 a avut loc sâmbătă în judeţul Vrancea, iar duminică a avut loc altă zguduitură de 3,7 în judeţul Buzău.

Potrivit informațiilor transmise de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), un cutremur cu magnitudinea de 3,7 s-a produs duminică, 2 ianuarie, la ora locală 5:08, în Zona Seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Acesta a avut loc la o adâncime de 124 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 62 km est de Braşov, 68 km nord-est de Ploieşti, 121 km nord de Bucureşti, 124 km sud de Bacău, 128 km vest de Brăila, 130 km vest de Galaţi şi 139 km nord-est de Piteşti.

Sursă: infp.ro

Un mare cutremur va zgudui România

Recent, Gheorge Mărmureanu, renumitul seismolog român, a vorbit despre clădirile cu risc seismic din București. Acesta a avertizat că „un cutremur nu te întreabă ce ai făcut și ce nu. Unde găsește punctul slab, acolo produce catastrofe.”

„Au apărut și foarte multe idei. Sunt multe de făcut. Ar trebui făcută o discuție cu specialiștii pentru că se poate construi oriunde, se poate să se consume bani, dar fără să se facă ce trebuie. Firea are dreptate. Centrul Vechi e făcut cu un secol în urmă și a trecut prin 2 mari cutremure –  din 40 și din 77. Trebuie făcută o analiză. Nu știu cât vor rezistă cei care sunt la putere acum… Când oamenii mor sub dărâmături este un lucru foarte trist. Pot să moară copii… (…) Nu spun că nu sunt lucruri importante de făcut, dar trebuie prioritizat”, a transmis Mărmureanu.

De asemenea, specialistul a fost întrebat dacă poate face o estimare legată de un posibil mare seism. Totuși, Mărmureanu a explicat că este greu de făcut acest lucru, aratând însă că, „în ultimii 300 de ani, știm care au fost marile cutremure”.

„Este o triadă de cutremure care au loc după un secol. Cel din 77 și cel din 2001 au fost la distanță după aceste date. Noi credem că un cutremur foarte mare ar putea să aibă loc în 2039-2040. Trebuie să fim pregătiți”, a spus Mărmureanu la Realitatea Plus.

Trebuie amintit că numai în decembrie 2021 au avut loc 26 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,1 pe scara Richter în România. Cel mai mare seism din teritoriul țării noastre a fost înregistrat pe 26 mai, având o magnitudine de 4,7. Cutremurul a fost resimțit și-n București.