Acestea sunt elementele-cheie ale noului raport AXA ​​2021 privind riscurile în viitor. În fiecare an, AXA analizează două grupuri: experți în riscuri și publicul. Anul acesta sondajul a atins aproape 3.500 de experți din 60 de țări, alături de 20.000 de oameni din 15 țări din întreaga lume.

Marea majoritate a respondenților – 84% dintre experți și 80% din publicul larg – consideră că lumea este mai vulnerabilă la riscuri în general, decât era acum cinci ani, potrivit site-ului Forumului Economic Mondial.

Schimbările climatice au revenit in 2021 în topul clasamentului de risc în grupul experților, anul trecut fiind înlocuite de riscul de pandemie.

Experții au trebuit să clasifice primele cinci riscuri pe o perioadă de cinci până la zece ani. Așa s-a ajuns la concluzia că riscurile climatice au revenit, după un an de valuri de căldură, incendii, inundații și geruri.

Ce a arătat sondajul

Totuși, sondajul a relevat unele diferențe regionale: Îngrijorarea climatică este mai mare în Europa decât oriunde altundeva, atât în ​​rândul experților, cât și al publicului. Între timp, experții din Africa și America au fost cei mai pesimiști în ceea ce privește pregătirea guvernelor naționale de a face față acestui risc. În general, doar 19% dintre experți consideră că guvernele nu sunt suficient de pregătite pentru riscurile legate de climă.

Pe locul doi în clasamentul experților s-au situat riscurile cibernetice. Mai mulți experți au selectat riscul cibernetic printre primele cinci riscuri. Această preocupare vine după un an în care restricțiile COVID-19 au accelerat digitalizarea pentru aproape toate activitățile economice.

Doar 26% dintre experți au spus că guvernele sunt pregătite pentru riscurile cibernetice. În ultimul an, criminalitatea cibernetică a devenit tot mai mare, odată cu creșterea furnizorilor de „ransomware-as-a-service” și a noilor criptomonede care permit extorsiunea banilor.

Pandemia, pe locul trei

Riscul legat de pandemie nu a dispărut. S-a clasat pe locul trei în rândul experților, dar pe primul loc în rândul publicului. De fapt, un alt an de COVID-19 pare să fi făcut publicul mai preocupat de problemele de sănătate, arată raportul AXA.