Încă din anul 2018, 3,6 miliarde de persoane au avut acces inadecvat la apă timp de cel puțin o lună pe an, se arată într-un nou raport al agenţiei meteorologice a ONU. „Trebuie să ne trezim în fața crizei apei care se apropie”, a spus șeful OMM, Petteri Taalas, potrivit Sciencealert.

OMM a subliniat că, în ultimii 20 de ani, nivelurile de apă stocate pe uscat – la suprafață, în subteran, în zăpadă și gheață – au scăzut cu aproximativ un centimetru pe an.

„Temperaturile în creștere au ca rezultat schimbări de precipitații la nivel mondial și regional, ducând la schimbări ale modelelor de precipitații, cu un impact major asupra securității alimentare, a sănătății și bunăstării oamenilor”, a spus Taalas.

Cele mai mari pierderi sunt în Antarctica și Groenlanda, dar multe locații cu latitudine inferioară, foarte populate, au suferit pierderi semnificative de apă, susține OMM.

Raportul privind o criză a apei vine cu doar câteva săptămâni înainte de COP26 – Conferința ONU privind schimbările climatice, care va avea loc la Glasgow, în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie.

Efectele schimbărilor climatice 

Se estimează că schimbările climatice vor contribui la amplificarea pericolelor asociate apei, precum secete şi inundaţii, în timp ce numărul persoanelor afectate de stresul hidric va creşte din cauza deficitului din ce în ce mai accentuat şi a creşterii populaţiei, a mai avertizat OMM.

„Avem cu 7% mai multă umiditate în atmosferă din cauza încălzirii actuale și asta contribuie la inundații”, a declarat Taalas, într-o conferință de presă.

Majoritatea deceselor și pierderilor economice legate de inundații a avut loc în Asia, unde sistemele de avertizare împotriva inundațiilor necesită consolidare, a spus OMM.

„Acesta este un mesaj pentru țări precum China, care a declarat că ar dori să devină neutră în materie de carbon până în 2060, dar nu are un plan concret pentru următorul deceniu”, a afirmat șeful OMM.