Cu preţuri reduse la jumătate faţă de 2008, piaţa caselor de vacanţă atrage tot mai puţine plasamente. Greu de valorificat rapid şi în vremuri mai bune, investiţiile au scăzut cu 70%.

Creşterea economiei şi a veniturilor populaţiei a îndreptat mare parte din investiţiile românilor spre piaţa caselor de vacanţă în perioada 2007-2008. Cu două ţinte favorite, zonele montane (în special judeţele Braşov şi Prahova) şi Litoralul, casele de vacanţă construite fie în regie proprie, de companii specializate, fie apartamente în cadrul unor ansambluri au fost plasamente destul de ieftine, dar greu de valorificat prin revânzare. Criza a retezat elanul celor implicaţi în domeniu, iar anul acesta scăderea procentuală a investiţiilor din această piaţă o depăşeşte cu mult pe cea înregistrată de sectorul locuinţelor în totalitatea lui. „Contractările de case din lemn s-au diminuat cu 70% faţă de primul trimestru al anului 2008. Din estimările noastre, piaţa este în continuă scădere, iar dacă nu se vor debloca creditele, acest procentaj poate ajunge chiar la 100%“, arată Sânziana Dumitrescu, director de vânzări al companiei bucureştene de profil, S&S Hausing & Elevation.

Scăderea comenzilor schimbă afacerile

164-32171-31brasov_harta_fizica25.jpgUn indicator extrem de clar al acestei situaţii este intenţia uneia dintre cele mai cunoscute firme din domeniu, Salamandra din Harghita, de a-şi modifica sau, în cel mai bun caz, de a-şi diversifica obiectul de activitate. „Comenzile noastre au scăzut cu 40% şi, ca atare, vom încerca să facem şi altceva. Avem o turnătorie, probabil vom intra şi pe piaţa produselor metalice“, explică Silvestru Almaşi, reprezentant Salamandra.

Afacerile companiei (de circa un milion de euro la cursul din 2007) depind în pro­porţie  de 70%-80% de comenzile din exterior, în special din Franţa şi Germania. Criza, care în Occident se manifestă mai agresiv decât în România, a diminuat serios intenţiile europenilor de a-şi construi case de vacanţă, afectând şi businessul multor companii autohtone care îşi exportau produsele în aceste zone.

De altfel, situaţia redeschide discuţia despre preferinţele românilor în ceea ce priveşte locuinţele. Majoritatea optează pentru beton şi cărămidă sau BCA, renunţând la pitorescul oferit de casele din lemn. Au apărut totuşi şi noi tendinţe pe piaţă. „Există interes deosebit pentru casele din lemn cu destinaţia de locuinţă permanentă în toate zonele adiacente Capitalei, chiar şi în Bucureşti, datorită preţului mai scăzut faţă de construcţiile din cărămidă sau BCA“, spune Sânziana Dumitrescu de la S&S Hausing & Elevation.

Contestatarii soluţiei arată însă că acest tip de construcţie nu este foarte indicat fără o tratare a lemnului în vederea rezistenţei la acţiunea factorilor chimici din atmosferă. Aceştia degradează rapid casele, făcând inutile garanţiile de 30 – 50 de ani oferite de constructori, care nu reuşesc decât să salte serios preţul.

Şanse mici de profit

164-32172-31hfconstanta25.jpgConstrucţia la cheie, cu TVA inclusă, a unei case cu o suprafaţă construită desfăşurată de 100 mp costă circa 43.000 de euro, fără utilităţi. Dacă se realizează şi racordarea la utilităţi (gaz, electricitate, canalizare sau fosă septică) se adaugă alte 8.000 de euro. În total, circa 50.000 de euro plus preţul terenului, care s-a diminuat şi el din cauza efectelor crizei ce a blocat tranzacţiile. Totuşi, decizia unei astfel de investiţii ţine mai degrabă de căutarea confortului, şi nu profitul de pe urma revânzării.

Piaţa e în continuă scădere. Dacă nu se deblochează creditele, aceasta poate îngheţa complet.
Sânziana Dumitrescu

50% reprezintă scăderea preţurilor în euro a caselor de lemn faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Devalorizarea leului a anulat însă mare parte din scăderea preţului

Costuri şi decizii

– Discuţia contradictorie dintre susţinătorii caselor din lemn şi cei care preferă betonul, BCA-ul sau cărămida durează de ceva timp. Experţii afirmă însă cu certitudine că, cel puţin în zonele de munte, casa ideală este cea din lemn, mai exact din bârne.

– Există oferte pentru case din lemn care costă circa 23.000 de euro plus TVA, la o suprafaţă de 70 mp şi terasă de 23 mp. Anul trecut, costul de construcţie pentru o casă din lemn era de circa 40.000 euro.

– Întotdeauna, la calculul costului unei case de vacanţă trebuie adăugate, pe lângă preţul terenului, costul utilităţilor, eventual al fundaţiei, şi depărtarea de producător. Aceasta poate deveni costisitoare prin preţul transportului, ridicând cu  peste 10% costul final.

– Bulgaria nu e scutită nici ea de criză. Un developer danez, în căutare de cash, vinde apartamentele din cadrul unui proiect de vacanţă din Kavarna la jumătate de preţ, adică 390 de euro pe mp.