Raportul publicat de KPMG arată că aceste bănci par să fie bine poziţionate pentru redresare în condiţii normale, însă ‘îngrijorarea generată de situaţia datoriilor suverane semnalează o perioadă dificilă în orizontul apropiat’.

Totodată, documentul arată că performanţa operaţiunilor de retail şi a celor comerciale s-a îmbunătăţit în 2010 pe baza creşterii activităţii pieţelor emergente şi a redresării economice, în timp ce veniturile din investment banking au scăzut doar foarte puţin, cu 2%, la 121 miliarde euro.

O parte substanţială a creşterii în profituri se datorează scăderii semnificative a cheltuielilor cu provizioanele pentru deprecierea creditelor.

Cheltuielile cu provizioanele aferente operaţiunilor de retail şi a celor comerciale au scăzut cu 27% până la 79 miliarde de euro, pe când cele aferente operaţiunilor de investment banking au scăzut cu 29% până la 80 miliarde euro.

Aceste scăderi au permis băncilor europene să compenseze în mare parte efectul reducerii veniturilor din operaţiunile de investment banking şi au contribuit la creşterea rezultatelor raportate pentru operaţiunile de retail.

De la pierderile de 25 miliarde euro în 2008, în numai doi ani a avut loc o creştere cu 110 miliarde euro a profiturilor băncilor europene incluse în raportul KPMG, care avertizează că ‘este puţin probabil ca această tendinţă să continue’.

KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor. În România şi Republica Moldova, KPMG îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor şase birouri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara şi Chişinău.