Comisia Europeană a indicat vineri că au fost de asemenea afectate Bulgaria, Grecia, Ungaria şi România.

Reducerile au început marţi în Italia, ţară care raportase încă la începutul acestei săptămâni o scădere cu 10 la sută a livrărilor de gaze ruseşti, pentru ca joi să anunţe o diminuare a acestora cu 20%.

De data aceasta, statele membre ale UE nu au fost luate complet pe nepregătite, întrucât şi-au creat rezerve din timp după criza gazelor din 2009, – care a costat firmele din UE sute de milioane de euro şi a generat o situaţie critică în unele ţări foste comuniste din UE în mijlocul unei ierni aspre.

Există însă semne că şi criza din iarna lui 2012 ar putea să se încheie urât, remarcă EUObserver.

Distribuitorul polonez PGNiG începuse să scadă livrările pentru trei clienţi mari industriali ai săi, între care principala rafinărie de benzină PKN Orlen, încă înainte de problema cu gazele importate din Rusia, din cauza valului de frig care s-a abătut asupra ţării, determinând guvernul polonez să valorifice stocurile de urgenţă.

În Slovacia, distribuitorul SPP le-a spus oamenilor să nu-şi facă griji pentru că dacă va fi necesar se poate obţine ajutor din Austria şi Republica Cehă – ele însele victime ale reducerilor de gaze din Rusia.

Asemănările între 2012 şi 2009 s-au înmulţit joi atunci când Gazprom a acuzat Ucraina că a sustras din volumul de gaze ruseşti destinate ţărilor UE care tranzitează teritoriul ucrainean.

Preşedintele diviziei de export a Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat pentru Interfax: ‘În timp ce stă pe gazoductele de tranzit, Ucraina ia astăzi gaze în volum de 60 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, mult peste nivelul care intră sub incidenţa contractelor noastre’.

În replică, societatea publică ucraineană de distrubuire a gazelor Naftogaz afirmă că ‘volumul de tranzit al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei şi cel al gazelor importate sunt la nivelurile stabilite prin contractul cu Gazprom’.

Ca şi în 2009, Moscova şi Kievul sunt şi în prezent angajate într-o dispută cu privire la preţul gazelor ruseşti livrate Ucrainei.

Între timp, două surse din interiorul Gazprom susţin că monopolul se confruntă cu probleme interne. ‘Gazele trebuie pompate pe distanţe foarte lungi şi poate lua ceva timp până să ajungă la consumator’, a spus, sub rezerva anonimatului, un responsabil al companiei pentru Dow Jones. ‘Unele solicitări sunt mai mari decât putem pompa în conductă, în timp ce o cerere ridicată de gaze se menţine de mai mult de o săptămână’, a declarat un alt oficial Gazprom pentru Reuters.
SURSA: Agerpres