Despre Andrei, un tânăr de 20 de ani care studiază la ASE, se poate spune că este un tip cool. Poartă cercel şi creastă de punkist, are un job la Orange, joacă tenis de două ori pe săptămână şi stă aproape non-stop pe internet. Vrea să fie la curent cu ce se întâmplă prin lume? Da, dar pentru a afla noutăţile în materie de jocuri video, admite Andrei. Săptămâna trecută, la metrou, tânărul îi explica unui coleg de unde să cumpere online jocuri şi cum le poate descărca instant de pe site. „Mă lupt de vreo cinci ani cu teroriştii. Mi-a plăcut faptul că tragi direct la ţintă“, îşi aminteşte el de primul său contact cu Counter-Strike, cel mai jucat joc din lume, care pune în luptă o echipă de terorişti şi alta de trupe speciale ale poliţiei într-o serie de runde. „Pui ochiul pe unul şi tragi! Super tare e că nici nu ştii de unde vin, deci trebuie să fii perspicace, să nu-i laşi să-ţi scape“, adaugă el cu aerul unui cunoscător.

Andrei peferă să-şi cumpere jocurile prin SMS, iar bugetul alocat „nu trece de 10 euro pentru un joc“. El pare clientul perfect pentru Computer Games, singura companie din țară care vinde jocuri exclusiv în format electronic. Veniturile realizate lunar de Computer Games din vânzarea jocurilor prin SMS sunt de 25.000 de euro. Mai precis, acestea reprezintă „între 80% și 85%“ din cifra de afaceri totală de aproape un milion de euro a companiei, spune Silviu Stroie, proprietarul Computer Games. „Limita psihologică până la care poate să meargă preţul unui joc este de 20 de euro. Vânzările de produse mai scumpe de atât sunt extrem de mici şi în online, şi în offline“, a constatat omul de afaceri.

Să trimiţi un SMS!

Cum a ajuns Computer Games să vândă prin SMS într-o piață românească a softurilor şi consolelor pentru jocuri video – pe care Stroie o estimează la 16 milioane euro –, dominată de distribuitori clasici ca Best Distribution (care aduce în țară World of WarCraft și StarCraft II, FIFA sau Need for Speed), TNT Games (colecția Total War) sau Monosit (Age of Empires)?

„Computer Games a fost mai întâi o revistă (între 1995 și 1998), din septembrie 1998 am devenit un site online, în februarie 1999 am lansat secţiunea de forum a site-ului – primul forum din România, iar în mai 2001 am încasat primii bani din reclamă pe site. Cum încasările tot creşteau, în 2002 am început să intrăm în legătură cu diverși producători de jocuri și să încercăm să vindem produsele lor în România“, punctează Silviu Stroie datele esenţiale din istoria firmei. A urmat parteneriatul strategic făcut cu Valve Corporation, creatoarea jocului Counter-Strike, acum 12 ani. Din 2004, Computer Games a început să vândă abonament Valve CyberCafe, singura modalitate legală prin care jocurile produse de Valve Software puteau fi folosite într-un internet café.

„Era nebunia cu internet-cafe-urile. Ei erau clienţii noştri – pentru o sumă fixă lunară per calculator aveau acces la zeci de jocuri, pe care le downloadau de pe serverele ComputerGames prin intermediul platformei de gaming Steam“, povesteşte Stroie. Firma a început să vândă în format digital direct către consumatorul final – adică nu o cutie cu jocul, ci un CD-key care conţine o combinaţie de numere şi cifre –, prin 2006. Şi tot atunci gândurile omului de afaceri s-au îndreptat spre extindere. „La businessul ăsta prin SMS, totul se bazează pe comisionul pe care ți-l cere operatorul de telefonie mobilă… și deși sunt cam aceiaşi operatori oriunde în Europa, comisionul ajungea peste graniţe şi de cinci-șase ori mai mare decât cel din ţară. Aşa că am amânat“, explică proprietarul Computer Games. Dar cât e comisionul în ţară? „Un joc pe care îl cumperi prin SMS cu 10 euro costă la magazin 7-8 euro“, arată el diferenţa de preţ.

Între timp, Computer Games şi-a extins licența şi în regiune. „Am început cu Polonia, Cehia și Slovacia şi acum avem un contract pe 18 țări în care noi vindem exclusiv produsele Valve“, spune Stroie. Veniturile obţinute acum de Computer Games provin, în proporţie de aproape 50%, de pe pieţele externe. După România, compania vinde cel mai bine în Polonia și Turcia.

Singura direcţie este în sus

De la particular la general, recesiunea e o circumstanță favorizantă pentru piața softurilor de jocuri video din România:  2011 este al treilea an consecutiv de criză în care afacerile din industrie cresc cu cel puţin 20%. „E cea mai ieftină modalitate de distracţie. Lumea nu mai iese din casă, nu se mai duce la film, nici la mall. Stă acasă și se joacă pe internet“, are managerul Computer Games, Stroie, o primă explicaţie pentru majorarea afacerilor din industrie în plină recesiune. Mai mult decât atât, au prins gustul jocurilor inclusiv adulții trecuți de prima tinerețe. „Toală lumea se joacă – părinţi, copii, bunici. Sunt în total circa trei milioane de  consumatorii de jocuri de strategie, de ocazie sau online, iar dintre ei, cam 100.000 joacă în fiecare zi. Şi mai cred că aproximativ un milion sunt femei“, afirmă Stroie. Prețul mediu al unui joc pe calculator este de circa 20 de euro plus TVA.

Potrivit lui Mihail Stegaru, product manager în cadrul TNT Games, numărul doi în distribuţia clasică, după Best Bustribution, cu afaceri de circa 8,8 milioane de euro, românii cumpără anual aproximativ 250.000 de jocuri video și circa 20.000 de console. Reprezentantul oficial în România al producătorului japonez de console Nintendo, firma TNT Games – parte a RHS Company – vinde în România jocuri precum „Mario“, „Pokemon“, „Zelda“, „Guild Wars“, „Football Manager“ sau „Aliens vs Predator“ și are o cifră de afaceri de 3,5 milioane de euro.
Când vine vorba de efectul benefic al crizei în industrie, Stegaru are două variante de răspuns. Partea bună (pentru consumatori): jocurile afişează preţuri mai mici. Partea proastă: consumul a scăzut „mai ales în Bucureşti, care are peste 60% din toată piaţa românească. Şi toţi am simţit asta“.

Cât despre perspective, acestea au în prim-plan jocurile video pe telefonul mobil şi titlurile „free-to-play“, cum sunt Travian sau Dota. În acest caz, jocul e complet gratuit, dar „pe măsură ce joci ai nevoie de diverse lucruri ca să avansezi şi plăteşti 1 – 2 euro pentru opţiunile suplimentare. Şi uite aşa, la sfârşitul lunii strângi mult mai mulţi bani decât dacă  ai încasa pe joc o singură dată şi gata“, explică Silviu Stroie.

În acest mod, se elimină pirateria, care în România este de peste 90%. Şi concurenţa, prin vocea lui Mihail Stegaru, este de acord cu el, dând ca exemplu, de această dată, tendinţa producătorilor de a pune accentul pe jocul cooperativ (multiplayer). „Mâine pot să încep distribuţia digitală, dar cum să ignor faptul că la un click distanţă sunt torentele de pe care descarci gratis? Modul de joc multiplayer prinde viteză; n-ai cum să joci dacă nu ai jocul original“. Plecând de la aceste premise, e doar o chestiune de timp până ce gamerii vor putea avea jocul în ziua în care apare. Şi nu de la cei care le oferă rapid, dar ilegal.

270.000
de jocuri video şi console cum­pără anual românii. Prețul mediu
al unui joc pe PC este de circa 20 de euro, iar în cazul unei console, 60
de euro

PIAŢA globală a jocurilor video va ajunge, în 2014, la 86,8 mld. dolari.
Rata anuală medie de creștere este de 10,6%, potrivit PwC

Cele mai vândute jocuri video
Counter Strike 1.6 și Source sunt titlurile din portofoliul Computer Games care s-au vândut cel mai bine în ultimele 12 luni în România.
Titlu    Vânzări
(nr. unităţi)
Counter Strike 1.6    44.319
Counter-Strike: Source    13.669
Cabal Online    10.030
Gameforge Cash    8.007
Heroes of Newerth    3.733
Battlefield Bad Company 2    2.535
Crysis 2    1.411
FIFA 12    1.359
9Dragons    1.340
Twelve Sky 2    1.322

Liga de sport electronic
Pentru prima oară în istoria competiției DreamHack, România a găzduit, anul acesta, calificările regionale pentru cel mai mare festival de jocuri electronice în reţea din lume – DreamHack Winter, ediția 2011, din Suedia.
11 gameri români ne vor reprezenta ţara în fin­a­la Dream Hack Winter 2011, din Suedia, în urma cali­fi­­cărilor regionale DreamHack Bal­kan care au avut loc pe 5-6 no­iembrie, la Forte Games, în Constanţa.
Competiţia a reunit 320 de participanți, atât con­curenţi la cele două jocuri oficiale – Counter Strike1.6 şi Starcraft2, cât şi pasionaţi ai jo­cu­ri­lor pe calculator ce au avut ocazia să testeze, în pre­mieră în România, două titluri ce vor fi lansate în 2012 – Counter Strike Global Offensive şi DOTA 2.
Premiile oferite concurenţilor și finaliștilor au însumat 10.000 euro. Ei vor concura la finala din Suedia cu alţi 85 jucători profesioniști, majorita­tea din Europa, pentru premii de peste 60.000 euro.