Cercetătorul Jem Bendell este un fost consultant al ONU și a contribuit la realizarea unor rapoarte pentru Comisia Europeană și Forumul Economic Mondial.

O repetiție neanunțată

Într-un interviu de la finalul lunii martie, Bendell a spus că măsurile de izolare şi distanţare socială impuse acum temporar, pentru a reduce răspândirea coronavirusului, vor parte a vieții nostre zilnice în următorii ani. „În societăţile industriale moderne, criza provocată de Covid-19 pare un fel de repetiţie pentru tipul de colaps pe care schimbările climatice riscă să îl provoace. Această criză arată cât de fragil este modul nostru de viaţă actual”, a spus Bendell în interviu acordat Bloomberg.

Deep adaptation, da sau nu?

Acum, Bendell este profesor de științe sociale la Universitatea din Cumbria și este cunoscut în rândul ecologiștilor pentru teoria “deep adaptation”, expusă într-un articol științific din 2018. Acesta scrie că nu mai este timp pentru măsuri graduale de combatere a încălzirii globale și că este nevoie de o transformare abruptă a societății. Bendell susține în articol că schimbările climatice vor provoca foamete, distrugere, valuri de migrație, boli și război – adică un colaps al civiliației – în următorii 10 ani. El mai spune că, în 10 ani, lumea va fi schimbată total din cauza modificărilor climatice.

Incendii, uragane, pandemii

Acesta a mai spus că primele efecte ale schimbărilor climatice sunt dezastre precum incendiile din AUstralia și California sau uraganele din Africa. Pentru că acești factori perturbă migrația animalelor, apare un efect secundar al schimbărilor climatice: pandemiile. Bendell face chiar o legătură între schimbările climatice și pandemia de coronavirus. El susține că încălzirea globală a obligat liliecii să își schimbe traseele, ajungând astfel în contact cu oamenii.