Reacţiile în lanţ din economia românească au dat peste cap planurile pe care Guvernul condus de Emil Boc şi le făcea cu 6 luni în urmă. Programele anunţate şi-au pierdut finanţarea deoarece veniturile de la buget sunt mai mici decât anul trecut, iar promisiunile electorale nu au fost respectate.

Niciun motiv de laudă

Consultat de capital.ro, analistul Ilie Şerbănescu nu a notat nicio realizare a Cabinetului Boc. Investiţiile au fost tăiate pentru execuţia bugetară, sporurile au rămas neschimbate, iar numărul agenţiilor guvernamentale deocamdată este neschimbat.

„Guvernul nu ascultă părerea mediului privat”

„Sunt lucruri din economie la care va trebui să mai aşteptăm efectele, să le măsurăm ceva mai încolo, dar sunt şi decizii pe care sindicatele, mediul de afaceri, ONG-urile le aşteptau. Din acest punct de vedere, Guvernul este într-o lumină foarte proastă. Dincolo de asta, Guvernul Boc este cel mai netransparent din punctul de vedere al luării deciziilor. Nu dialoghează de niciun fel şi nu ascultă părerea mediului privat, iar când ia decizii, nu consultă aproape pe nimeni”, a declarat pentru capital.ro Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice.

„Ştim ce va trebui să facem şi suntem fortaţi să facem exact opusul”

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, spune că sunt lucruri pe care Guvernul ar vrea să le facă şi nu mai poate. „Într-o perioadă de criză, statul trebuie să pompeze bani în economie, cu riscul unor deficite mari şi a inflaţiei pe termen scurt. SUA au anunţat deja un deficit de 12%, iar Spania de 6%. Noi însă nu prea mai putem să luăm astfel de măsuri”, susţine analistul.

„Am stimulat economia atunci când nu era nevoie. Am redus taxele în 2005, deşi nu era necesar. Acum nu prea mai ai de unde să reduci. Au redus numărul lor, dar mă îndoiesc că are un efect fundamental în economie. Sigur, este un ajutor în anumite sectoare, dar multe erau taxe specifice cu care nu se confruntau toţii întreprinzătorii. Dacă îţi asumi un deficit de 7 sau 8%  poţi să mai reduci fiscalitatea pe anumite componente. Din păcate, noi suntem în situaţia în care ştim ce va trebui să facem şi suntem fortaţi să facem exact opusul. Ar trebui să reducem TVA-ul. Eu cred că se va întâmpla opusul. Ar trebui să reducem CAS-ul. S-a produs deja opusul. Ar trebui să reducem impozitul pe profit, dar am introdus impozitul forfetar”, a continuat Voinea.

Boc: „Dintr-un total de 32 de măsuri anticriză, 28 de măsuri au fost realizate”

„Am făcut o analiză a activităţii Guvernului în şase luni de funcţionare. În această perioadă, dintr-un total de 32 de măsuri anticriză, 28 de măsuri au fost realizate, iar patru măsuri sunt în curs de implementare. Printre aceste patru măsuri se află şi neimpozitarea profitului reinvestit”, a declarat premierul Emil Boc, la finalul unei şedinţe de bilanţ a Guvernului.

„Am reuşit până în prezent să ţinem sub control fenomenul şomajului şi suntem în stare în continuare să achităm pensiile şi salariile”, a insistat Boc.

Cifre în loc de concluzie

Guvernul s-a angajat să investească anul acesta aproximativ 9 miliarde de euro. La jumătatea anului, statul a cheltuit pentru investiţii doar 1 milliard de euro, din care 250 de milioane au fost plătite pentru facturile neachitate ale fostului Executiv.